Головна Новини Світ Польща Польща стала другим домом для багатьох українців: як війна в Україні змінить економіку країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща стала другим домом для багатьох українців: як війна в Україні змінить економіку країни

Багато українців, які виїхали в Польщу через війну, можуть залишитися в країні назавжди - у цьому є як плюс, так і мінус для польської економіки

25 травня 2022, 11:30
Поділіться публікацією:

У звіті Європейської комісії наголошується, що у Польщі через війну в Україні очікується зростання інфляції, також прогнозується прискорення зростання цін на сировину та ослаблення польської національної валюти – злотого. Але чи все так погано з польською економікою? Які позитивні для неї моменти можна назвати з огляду на ту ж кількість біженців з України (близько 3 млн), яким дала притулок Польща? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Польща стала другим домом для багатьох українців: як війна в Україні змінить економіку країни

Кордон України та Польщі. Фото: з відкритих джерел

Опитування показують, що 90% українців, які перебувають у Польщі, планують повернутись, але все може змінитися, якщо війна затягнеться

Голова Українського аналітичного центру економіст Олександр Охріменко нагадує, що економіка Польщі досить успішно пережила коронавірус. І пророкує їй подальше зміцнення. У тому числі, за рахунок українців.

"За підсумками 2021 року економіка Польщі показала найкраще зростання серед усіх економік Євросоюзу. Не кажучи вже про зростання зарплати та інші показники. Сьогодні середня зарплата в Польщі (без вирахування податків) майже 1,3 тис євро. Тоді як в Угорщині, наприклад, 700 євро. Так, на утримання частини українських біженців потрібні певні витрати з польського держбюджету. Але чимала частина цих біженців витрачають свої заощадження в Польщі. І у квітні там, наприклад, спостерігалося колосальне зростання роздрібного продажу – на 12%", – зазначає Олександр Охріменко.

Складнощі, за його словами, виникають через енергетичні проблеми (відмова від російських газу, нафти тощо). Але це є проблема всіх європейських держав.

"Опитування показують, що 90% українців, які перебувають у Польщі, планують повернутись. А що буде на практиці – поки що невідомо. Якщо війна затягнеться, то частина українців, які виїхали до Польщі, знайдуть там роботу, укладуть довгострокові трудові контракти і не захочуть повертатися в Україну, – прогнозує експерт. – Особливо якщо вони виїхали з сім'єю. Це буде добре для Польщі, яка отримає більше робочих рук, але точно погано для України".

Збільшення вартості енергоносіїв, зміна логістики їх доставки, переорієнтація на інші ринки спровокують інфляційні процеси

Політичний та економічний експерт Growford Institute, голова благодійного фонду "Нова дорога" Валерій Клочок розмірковує так:

"З урахуванням того, що кількість українських біженців у Польщі просто величезна (за деякими підрахунками – під 3 млн, з урахуванням дітей), приблизно 1 млн – це працездатне населення. Фактично це додаткові руки на ринку праці. З огляду на його перенасичення відзначається значне зниження вартості оплати праці найманих працівників. Хоча з початком сезону збирання врожаю можливе певне пожвавлення у цій сфері, зі збільшенням кількості робочих місць. Позитив для ринку продукції та послуг, тому що їх стане більше, і вони стануть дешевшими".

Мінусом для економіки (і польської та загальноєвропейської) є, за словами експерта, збільшення вартості енергоносіїв. Пов'язане насамперед із російською агресією проти України та відмовою низки країн купувати нафту і газ у країни-агресора.

"Зокрема вартість палива в Польщі вже під 2 євро. Це суттєвий стрибок. У зростання йде ціна на газ, інші енергоресурси, в яких поляки, як і багато інших європейців, були занадто залежні від Росії. Зараз же доводиться швидким темпом цієї залежності позбуватися. Що болісно для всіх. А переорієнтація потребує певного часу", – пояснює Валерій Клочок.

Щодо прогнозів Європейської комісії, у тому числі щодо того, що зростання реального ВВП у Польщі сповільниться до 3,7% у 2022 р. та 3% у 2023 р., експерт вважає це зовсім не катастрофічним для цієї країни, зокрема країн ЄС загалом.

"Збільшення вартості енергоносіїв, зміна логістики їх доставки, переорієнтація на інші ринки (щоправда, РФ позбавитися остаточно навряд чи вдасться), безумовно, спровокують інфляційні процеси. І вони як у Польщі, так і в Європі загалом будуть, на мою думку, близько 5-10%. Навряд чи вище, – прогнозує Валерій Клочок. – Думаю, не слід очікувати, що польська економіка серйозно похитнеться на фоні війни в Україні. Просто темпи зростання будуть значно меншими, ніж могли б бути, якби не сталося російської агресії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — бунт у лавах окупантів : війська "ДНР" відмовилися воювати за "чужу республіку "ЛНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини