Головна Новини Світ Польща Польські військові готуються застосовувати зброю на кордоні з Білоруссю: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Польські військові готуються застосовувати зброю на кордоні з Білоруссю: деталі

Польський Сейм дозволив силовикам безкарно застосовувати зброю на кордоні з Білоруссю

27 липня 2024, 13:25
Поділіться публікацією:

Польські законодавці у п'ятницю проголосували за те, щоб дозволити силам безпеки безкарно використовувати летальну зброю у відповідь на активні загрози, зокрема на кордоні з Білоруссю. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє "Euractiv".

Польські військові готуються застосовувати зброю на кордоні з Білоруссю: деталі

Польські військові. Фото: із відкритих джерел

Зазначається, Рада Європи та інші правозахисні організації та активісти висловили занепокоєння тим, що поліція, прикордонники та солдати тепер зможуть діяти – чи навіть убивати – безкарно.

Законопроект, який ще потребує підпису президента, був подано після того, як польський солдат отримав смертельне ножове поранення на білоруському кордоні.

Польща, член НАТО та ЄС, звинуватила Мінськ у перенаправленні тисяч мігрантів до білорусько-польського кордону.

Нове законодавство "виключає кримінальну відповідальність за застосування зброї або прямої сили на порушення правил" силами безпеки, якщо існувала загроза безпеці особи або країни.

Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О'Флаерті висловив стурбованість тим, що законопроект може "сприяти відсутності підзвітності та свідчити про недостатню відданість зобов'язанням у галузі прав людини".

Він "може створити правові та політичні рамки, які перешкоджатимуть державним агентам, розгорнутим на прикордонних територіях або в інших ситуаціях у межах їхньої компетенції, діяти з дотриманням правил пропорційності у застосуванні сили та вогнепальної зброї", додав він на початку цього місяця.

У матеріалі йдеться, польський юрист та активіст Ганна Мачинська заявила, що "питання національної безпеки не може бути карт-бланшем для дій, які порушують права людини".

Раніше цього місяця Польща заявила, що посилить свою військову присутність та оборонні зміцнення вздовж білоруського кордону через "постійні провокації".

Читайте на порталі "Коментарі" — Польща анонсувала стягування військ до кордону з Білоруссю: що відбувається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини