Президент Польщі розкритикував заяви свого уряду про шантаж України

Анджей Дуда прокоментував заяви польських політиків про блокування членства України в ЄС через питання Волинської трагедії.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що блокування вступу України до ЄС та шантаж з боку польських політиків питанням Волинської трагедії схоже на рішення Путіна, який розпочав повномасштабне вторгнення, щоб зупинити інтеграцію України до Європейського Союзу.

Анджей Дуда в інтерв'ю Polsat News відреагував на заяви польських політиків щодо інтересів Польщі, які можуть заблокувати членство України в ЄС. За його словами такі заяву "йдуть в ногу з політикою Володимира Путіна".

"Я хотів би знати, що конкретно мають на увазі міністри, прем'єр-міністри, коли роблять такі заяви. Це складні питання, в тому числі й для самих українців, які треба враховувати, які роками замовчувалися", - сказав Дуда.

Президент Польщі заявив, що з Україною працює без необхідності "створювати точок напруги між Варшавою і Києвом". Дуда вказує, що між країнами є складні питання, які були підняті у розмові з Володимиром Зеленським.

"Це було нелегко, тому що між нами є складні теми. Але я також обговорював ці питання з президентом Зеленським, і найкращим прикладом цього була присутність президента в Луцьку, в річницю Волинської трагедії", - сказав президент Польщі.

В кінці Дуда додав, що Україна також має "знайти порозуміння з Польщею", зокрема в історичних питаннях.

Наприкінці липня міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Польща не повинна підтримувати вступ України до ЄС, поки не буде розв'язане питання Волинської трагедії. Згодом прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підтримав цю позицію, зазначивши, що Україна не може приєднатися до Євросоюзу, допоки Варшава і Київ не розв’яжуть цю проблему.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив про підтримку України, однак вказав на умови з боку Варшави.

Також "Коментарі" писали про те, що прем'єр Польщі Туск підтвердив масштабний корупційний скандал в країні пов'язаний з видачею віз.