Головна Новини Світ Польща "Найгірші очікування виправдалися": Туск підтвердив масштабний корупційний скандал у Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

"Найгірші очікування виправдалися": Туск підтвердив масштабний корупційний скандал у Польщі

Польща масово видавала візи нелегалам з Азії та Африки.

сьогодні, 15:30
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Вища контрольна палата Польщі підготувала звіт про скандал щодо видачі віз іноземцям з країн Африки та Азії починаючи з 2015 року, коли при владі опинилась партія "Порядок і Справедливість". Лідер "Громадянської платформи" та прем’єр Польщі Дональд Туск прокоментував звіт заявивши, що документ "підтвердив наші найгірші підозри".

"Найгірші очікування виправдалися": Туск підтвердив масштабний корупційний скандал у Польщі

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Фото з відкритих джерел

Видання "Gazeta Wyborcza" отримала звіт Вищої контрольної палати, який разом з додатками має понад 300 сторінок. У ньому вказано, що за останні роки Міністерство закордонних справ видало 366 тисяч віз для громадян мусульманських і африканських країн. Візи видавали без належного контролю та перевірки, часто за спеціальними рекомендаціями політиків партії PiS.

"Коли польські солдати та прикордонники ризикували своїм здоров'ям і життям, щоб захистити нас від хвилі нелегальної міграції, організованої Путіним і Лукашенком, уряд PiS видав візи 366 000 людям з Азії та Африки, також за хабарі. Звіт Вищої контрольної палати підтвердив нашу найгірші підозри", — написав Дональд Туск.

Сім аудиторів працювали над підготовкою звіту кілька місяців. Вони проаналізували документи МЗС, листування консульського департаменту МЗС з установами, провели допити працівників міністерства. Звіт показує, що за часів керування партії "Порядок і справедливість" чотири міністри закордонних справ не контролювали належним чином візовий процес. Інспектори вказують на непрозорий та корупційний механізм впливу на рішення консулів, який міг відкрити шлях нелегальним мігрантам до Польщі, а звідти і до інших країн ЄС.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що канцлер Німеччини Олаф Шольц різко розкритикував Польщу через візовий скандал, адже нелегальні мігранти, яким незаконно видали візи, опинились у Німеччині. Крім того, Німеччина почала перевірки на кордоні з Польщею, що ускладнило рух транспорту між країнами.

Також "Коментарі" писали про те, що Польща завдяки спеціальній програмі видала майже дві тисячі віз росіянами. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини