Головна Новини Світ Польща Радіостанція в Польщі звільнила журналістів і замінила їх штучним інтелектом
commentss НОВИНИ Всі новини

Радіостанція в Польщі звільнила журналістів і замінила їх штучним інтелектом

Польська радіостанція перезапускається з ШІ-ведучими, замість живих журналістів

сьогодні, 15:11
Поділіться публікацією:

Вперше в історії польська радіостанція OFF Radio Krakow вирішила перезапустити свою роботу цього тижня з ведучими, яких створив штучний інтелект. Про це повідомили в CNN.

Радіостанція в Польщі звільнила журналістів і замінила їх штучним інтелектом

Скандал на польському радіо: журналістів замінили ШІ-аватари

Кілька тижнів тому OFF Radio Krakow оголосило, що запускає перший у Польщі проект, де журналісти є віртуальними персонажами, створеними за допомогою ШІ. Мета такого нововведення – привернути увагу молодої аудиторії до обговорення актуальних тем, таких як культура, мистецтво та соціальні питання, включно з ЛГБТК+ проблематикою. Керівництво станції пояснює, що новий формат має на меті залучити молодь до радіо.

Однак не всі прийняли це нововведення позитивно. Матеуш Демскі, колишній журналіст станції та кінокритик, написав відкритий лист, де висловив своє обурення заміною людей на машини. Він підкреслив, що це створює небезпечний прецедент і може призвести до заміщення творчих професій автоматизованими системами.

Демскі також написав петицію, яка швидко зібрала понад 15 тисяч підписів, закликаючи переглянути рішення станції. За його словами, він отримав сотні дзвінків від молодих людей, які не хочуть бути частиною такого експерименту.

Керівник OFF Radio Krakow Марсін Пуліт, у свою чергу, заявив, що звільнення не пов’язані зі штучним інтелектом, а радше були результатом низьких рейтингів програм. Він також додав, що станція бачить у ШІ більше можливостей, ніж загроз.

Питання використання штучного інтелекту у журналістиці привернуло увагу навіть урядовців. Віце-прем'єр-міністр та міністр цифрових технологій Кшиштоф Гавковський вважає, що потрібно чітко визначити межі використання ШІ. Він зазначив, що технології мають працювати на благо людей, а не проти них.

“Хоча я прихильник розвитку штучного інтелекту, я вважаю, що певні кордони перетинаються все більше і більше, — написав він у соцмережі X. — Широке використання штучного інтелекту повинно здійснюватися для людей, а не проти них”.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини