Головна Новини Світ Польща Стала відома дивна реакція уряду Польщі на протест фермерів. Про що мова
commentss НОВИНИ Всі новини

Стала відома дивна реакція уряду Польщі на протест фермерів. Про що мова

Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський звернувся до протестувальників, які блокують кордон з Україною, з відкритим листом, повідомляє Polsat News. Фермерам запропонували компроміс

20 лютого 2024, 11:23 comments3453
Поділіться публікацією:

В першу чергу Секерський нагадав протестувальникам, що в Польщі і далі діє національна заборона на імпорт зернових, насіння ріпаку та соняшнику, а також деяких продуктів переробки, таких як пшеничне борошно, висівки та макуха. При цьому він підкреслив, що його міністерство має намір розробити з Україною двосторонню угоду, яка захистить польських фермерів від конкуренції. Міністр додав, що ця угода мала би поширюватися не лише на зернові, а й на м'ясо птиці, мед, цукор, олію та фрукти.

Стала відома дивна реакція уряду Польщі на протест фермерів. Про що мова

Протест фермерів

Міністр також розповів про плани уряду надати фермерам допомогу та відновити 2% кредитів ліквідності. За його словами, уже в березні виробники кукурудзи можуть отримати  допомоги у зв'язку з посухою.

Разом з тим Секреський підкреслив, що блокування кордону може призвести до серйозних економічних та соціальних проблем, таких як зупинка експорту. А це своєю чергою приведе до втрати робочих місць. В цьому контексті міністр нагадав, що у 2022 році Польща зафіксувала позитивне сальдо торгівлі з Україною, яке становило 3,5 млн євро. Проте у випадку торгівлі агропродовольчими товарами вартість експорту з Польщі в Україну у 2023 році становила 1,033 млрд євро, а вартість імпорту з України — 1,69 млрд євро. Тому виник дефіцит у розмірі 656 млн євро.

Секерський закликав фермерів до перемовин, щоб спільно знайти рішення всіх проблем і розблокувати кордон з Україною. Також міністр попросив протестувальників зробити все для того, щоб їх діяльність менше шкодила суспільству.

Нагадаємо, як повідомляв портал "Коментарі" польські протестувальники погрожують, що з 20 лютого будуть заблоковані всі пункти пропуску з Україною.

Разом з тим, президент Володимир Зеленський розкритикував блокування польськими фермерами пунктів пропуску на кордоні з Україною, закликавши до спільних та раціональних рішень цієї ситуації. За його словами, проблема не в зерні, а у політиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини