Головна Новини Світ Польща У Польщі скандал через плани екс-уряду здати частину території РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

У Польщі скандал через плани екс-уряду здати частину території РФ

Польська влада дорікає колишній уряд у готовності віддати Росії півкраїни

18 вересня 2023, 16:52 comments2877
Поділіться публікацією:

Колишній уряд Польщі планував віддати в окупацію півкраїни у разі повномасштабного вторгнення російської армії. Такий план затвердили ще 2011 року. Як передає портал "Коментарі", про це у Twitter повідомляє польська правляча партія "Право та справедливість".

У Польщі скандал через плани екс-уряду здати частину території РФ

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. Фото: Getty Images

Партія оприлюднила ролик, у якому чинний міністр оборони Маріуш Блащак розповідає, що ще 2011 року тодішній голова Міноборони Богдан Кліх затвердив план оборони від можливого вторгнення. У плані прописувалося, що самостійна оборона країни триватиме щонайбільше два тижні, а через сім днів противник вийде на правий берег річки Вісла (протікає через центр країни, зокрема у Варшаві).

Також у ролику є документи, які нібито і є планом щодо оборони Польщі під час російського вторгнення. Водночас, справжність таких документів уже підтвердив колишній польський генерал Мирослав Ружанський.

"Громадянська платформа" (Ред. – колишня правляча партія, члени якої затверджували план з оборони) сердиться, що ми розкрили їхні плани передати половину Польщі в руки ворога... Ви готували повтор Бучі та Ірпеня і хотіли перетворити Варшаву на прифронтове місто!" , – обурився Блащак.

Варто зазначити, що оприлюднення цього плану відбулося не просто так, адже вже менше, ніж за місяць у Польщі мають відбутися парламентські вибори і в сусідній країні у розпалі політична боротьба. Правляча партія прагне використовувати всі можливі козирі, щоб здобути перемогу і болючіше дорікнути опонентам.

Деякі експерти вважають, що рішення польського уряду продовжити заборону на експорт українського зерна також може бути частиною політики напередодні виборів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент України Володимир Зеленський подякував президенту Європейської комісії Урсулу фон дер Ляйєн за те, що Єврокомісія зняла ембарго на експорт українського зерна та продуктів харчування до Румунії, Болгарії, Польщі, Словаччини та Угорщини. При цьому три останні вже заявили, що продовжать зернове ембарго, незважаючи на рішення Єврокомісії (Угорщина – і зовсім на 24 види української сільгосппродукції). Як ситуація може розвиватись далі? Як має діяти Україна? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини