Головна Новини Світ Польща Українці виїжджають: ким поляки заміняють українських працівників
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці виїжджають: ким поляки заміняють українських працівників

На місця українців працевлаштовуються громадяни Аргентини, Зімбабве, Перу, Шрі-Ланки та інших країн

3 лютого 2024, 14:07 comments2170
Поділіться публікацією:

У Польщі продовжується стрімке зменшення кількості українців. Щоб заповнити вакантні місця, польські роботодавці залучають дедалі більше працівників з інших країн. Як передає порт "Коментарі", про це повідомляє міграційна платформа EWL.

Українці виїжджають: ким поляки заміняють українських працівників

Робота у Польщі. Фото: із відкритих джерел

Зазначається, що у 2023 році в Польщі налічувалося 1,128 млн іноземців, які офіційно працювали та зареєстровані в системі соціального страхування ZUS. З них 759,4 тисяч працівників – громадяни України. Торік кількість зареєстрованих українців зросла на 13,4 тисяч.

У той же час найбільше в реєстрі ZUS додалося працівників із білоруським громадянством – 21,3 тисячі осіб за 2023 рік (приріст 20%). Загалом у Польщі працюють 129,4 тисячі громадян Білорусі.

У 2023 році в Польщі зменшилася кількість працівників із Росії на 1017 осіб, більше відтік лише громадян Грузії, зазначають у компанії.

"Зменшення кількості українців у Польщі пояснюється їх від'їздом до Німеччини та інших країн Західної Європи, де вищі зарплати та соціальні виплати. Натомість політична ситуація в Білорусі змушує її громадян мігрувати до Польщі", – звертає увагу директор міжнародної рекрутації платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Водночас у Польщі збільшується частка працівників з Азії (Індія, Непал, Філіппіни) та Латинської Америки – найбільше з Колумбії. Утричі збільшилася кількість зареєстрованих у Польщі громадян Колумбії.

"У зв'язку із зменшенням кількості українців, які працюють у Польщі, польські роботодавці з минулого року стали активніше працевлаштовувати громадян Азії та Латинської Америки. Для громадян Індії, Непалу чи Колумбії простіше легалізувати своє перебування та знайти роботу у Польщі, ніж у західних країнах ЄС. того, Польща приваблює релігійних філіппінців та колумбійців тим, що це теж католицька країна", – наголошує фахівець.

До десятки національностей, зареєстрованих в Управлінні соціального страхування, входять громадяни Аргентини, Зімбабве, Перу, Шрі-Ланки, Турменістану, Бангладешу, Гватемали та Венесуели.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому кордон із низкою країн ЄС знову може бути заблокований: що стоїть за новими проблемами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини