Головна Новини Світ Польща Унікальний випадо: президент Польщі постане перед судом
commentss НОВИНИ Всі новини

Унікальний випадо: президент Польщі постане перед судом

Справа стосується коментарів Дуди щодо глядачів фільму Аґнєшки Голланд «Зелений кордон»

29 вересня 2024, 23:50
Поділіться публікацією:

Президент Польщі Анджей Дуда постане перед судом у зв’язку зі своїм коментарем про глядачів фільму режисерки Аґнєшки Голланд "Зелений кордон". Перше судове засідання заплановане на 24 жовтня 2025 року у Варшаві. Про це повідомляє видання Fakt.

Унікальний випадо: президент Польщі постане перед судом

Анджей Дуда (фото з відкритих джерел)

Причиною судового процесу стали слова Дуди, які прозвучали як образа на адресу глядачів стрічки. Коментуючи фільм, Дуда згадав фразу "Тільки свині сидять у кінотеатрі", яку нібито використали польські прикордонники після перегляду стрічки. Фільм "Зелений кордон" розповідає про біженців з Близького Сходу та Африки, які намагаються потрапити до ЄС через кордон Білорусі та Польщі, що стало гострою темою для польського суспільства.

Пізніше президент пояснив, що ці слова були лише цитатою, а не його особистою думкою, пославшись на "закон про цитування". Однак, Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки заявив, що такі слова все одно є образою громадян Польщі, які переглянули фільм, і подали до суду на президента.

Цей судовий процес є унікальним для польської політичної системи. Як зазначили адвокати, вирок може включати вибачення, компенсацію чи відшкодування збитків. Суд також може зобов'язати Анджея Дуду опублікувати офіційні вибачення у польських ЗМІ.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Дуда запропонував вирішити  історичні проблеми з Україною. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається на те, що у проблемних історичних питаннях між офіційною Варшавою та Києвом відбудеться "прорив". Однак, вихід із, здавалося б, тупикової ситуації можливий не в результаті "шантажу". Ультиматуми, виставлені один одному, "нічого хорошого" не принесуть. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини