Головна Новини Світ Решта світу Біля берегів Ізраїлю аквалангіст знайшов 900-річний меч хрестоносця
commentss НОВИНИ Всі новини

Біля берегів Ізраїлю аквалангіст знайшов 900-річний меч хрестоносця

6 жовтня, занурившись у узбережжя, де хвилі і підтікання зрушили пісок, Шломі Катцін виявив багато старовинних артефактів

19 жовтня 2021, 02:57
Поділіться публікацією:

Дайвер знайшов 900-річний меч часів хрестоносців біля узбережжя гірського масиву Кармель на півночі Ізраїлю. Про це повідомляє ізраїльське видання Israel21c.

Біля берегів Ізраїлю аквалангіст знайшов 900-річний меч хрестоносця

Зброя (фото з відкритих джерел)

6 жовтня, занурившись у узбережжя, де хвилі і підтікання зрушили пісок, Шломі Катцін виявив багато старовинних артефактів. Чоловік побачив фрагменти глиняного посуду, стародавні кам'яні і залізні якорі, і серед цих речей — старовинний меч. Довжина його леза становить 1 м, рукоятки — 30 см.


Дайвер боявся, що може втратити меч під товщею піску або що його вкрадуть до того, як фахівці зможуть оглянути. Тому він відніс знахідку до відділу по запобіганню пограбувань Управління старовини Ізраїлю. Там і визначили, що цей залізний меч належав лицарі-хрестоносці. Попри 900 років під водою, меч прекрасно зберігся.


Директор відділу морської археології Управління старовини Ізраїлю Кобі Шарвіт розповів, узбережжі Кармел з його численними природними бухтами надавало притулок судам під час штормів протягом 4000 років. Недавнє знахідка свідчить про те, що ця бухта також використовувалася в період хрестоносців, майже 900 років тому. Таких знахідок під берегами Ізраїлю останнім часом все більше через зростання популярності дайвінгу. Ще більше артефактів все ще зберігаються під товщею піску. Однак, знайти їх дуже складно: вони з'являються і зникають разом з сипучими пісками.

За знахідку Шломі Катцін отримав грамоту з подякою за активну громадянську позицію, а меч передали до Департаменту національних скарбів.


Нагадаємо, в двох виявлених сховищах знайшли тротил, протитанкові та протипіхотні міни, патрони для кулеметів і зеніток. Згідно з даними оперативників, арсенал призначався для диверсантів і розвідників бойовиків, які планували заворушення на території України. Схованки виявили працівники СБУ Луганщини та Донеччини, спільно з Нацполіцією і Державною службою з надзвичайних ситуацій. Тайник в Луганській області перебував в лісосмузі, за декілька кілометри від лінії розмежування. Бойовики замаскували між дерев і кущів майже 40 кілограмів шашок з тротилу, запали для вибухівки, близько тридцяти гранат.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини