Головна Новини Світ Решта світу Будуть глобальні зміни в геополітиці та на зовнішніх ринках: що прогнозують експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Будуть глобальні зміни в геополітиці та на зовнішніх ринках: що прогнозують експерти

Війна України з Росією вплине на зовнішні ринки та економіку: що думають експерти

4 березня 2022, 08:39 comments1319
Поділіться публікацією:

Російсько-українська війна, відкрита фаза якої триває вже дев'ятий день, змінює не лише прямих учасників конфлікту, а й загальну ситуацію у світі. Попри складний час експерти продовжують аналізувати ситуацію для видання "Коментарі".

Будуть глобальні зміни в геополітиці та на зовнішніх ринках: що прогнозують експерти

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

США, НАТО, ЄС стоять перед вибором: війна – чи ганьба

Політолог Андрій Окара впевнений, що світ уже помінявся. І продовжить.

"Путін хотів, щоб було три геополітичні центри світової безпеки – РФ-Китай-США. Але після зухвалого вторгнення в Україну Росія потрапила в ситуацію цілковитої ізоляції від решти світу, порівняно з якою залізна завіса часів СРСР – фіранки на підвіконня. У 70-ті роки минулого століття цілком можна було відносно нормально жити в ситуації економічної ізоляції та залізної завіси. Спиратися тільки на свою економіку, споживати товари власного виготовлення та їздити не далі за свою країну. Але зараз, у цифрову епоху, це неможливо. Ізоляція сьогодні для Росії — це відмова для всіх громадян РФ від більшості благ цивілізації, без яких життя вже не представляється. І які неможливо проміняти на жодні ілюзії про велич країни", – пояснює експерт.

На його думку, РФ очікується такий політичний устрій, порівняно з яким часи опричнини Івана Грозного або Північна Корея днів сьогоднішніх можуть здатися чимось привабливішими.

"Щодо решти світу. США, НАТО, ЄС стоять перед вибором, який у 1938 році окреслив прем'єр Великобританії Уїнстон Черчілль: війна – чи ганьба. Тоді, за словами Черчілля, Європа злякалася війни та обрала ганьбу (здачу чехословацьких судет гітлерівської Німеччини). А врешті-решт отримала і війну, і ганьбу. Зараз Захід стоїть перед схожим вибором", – упевнений Андрій Окара.

Він нагадує: НАТО, США заявляють, що не можуть закрити над Україною небо, бо це нібито призведе до війни між Альянсом та РФ, коли не виключено атомних ударів.

"Але вже можна припускати з високою ймовірністю, що у разі захоплення України путінською Росією, продовження війни буде на території країн НАТО. І навряд чи там знайдуться такі ж відчайдушні захисники, як українці, – наголошує політолог. – Якщо людство виживе, історики майбутнього будуть дуже довго, наполегливо і, не виключаю, безуспішно шукати причину цієї війни. І намагатися зрозуміти, чого хотів Кремль, знищуючи мирні міста, знищуючи українців, загрожуючи екологічною катастрофою (обстріли АЕС) і ставлячи все живе на землі на межу загибелі".

Росія почне переорієнтуватися на співпрацю зі східними країнами

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко міркує так:

"Наразі ми спостерігаємо зміну геополітичного режиму, яка характеризуватиметься чітким ідеологічним, політичним та економічним поділом, прив'язаним переважно до географічного стану країн. На заході вже сформовано умовну політичну коаліцію на чолі зі США, яка практично одноголосно приймає спільні рішення. З високою ймовірністю буде жорстко розмежований і весь інтернет".

Наразі, продовжує експерт, процес тільки стартував. І насамперед, припускає Єва Антоненко, він призведе до відчутного зниження рівня життя європейського регіону, а також частково вдарить у США.

"Санкції сприяють взаємному обмеженню, але в середньостроковому періоді розділені регіони або налагодять виробництва, або переорієнтуються на частково неполяризовані ринки, – прогнозує експерт. – Дешевих енергоресурсів на Заході більше не буде, що спричинить подорожчання всього, що на них зав'язано. Вже зараз ціни на газ у Європі б'ють рекорди, вартість нафти зростає (це навіть б'є і по США), а Банк Росії підвищив облікову ставку з 9,5% до 20%. За різними оцінками, приблизно так само може скоротитися російська економіка внаслідок запровадження нинішніх санкцій. У результаті від санкцій боляче буде всім, і в перспективі можна прогнозувати глобальний економічний спад, який, однак, торкнеться незначно або не торкнеться зовсім країн, які не приєдналися до санкцій".

Є ймовірність втечі частини капіталів із фінансово вразливих країн, а також скорочення у них виробництва та споживання, попереджає Єва Антоненко.

"У таких умовах на тлі інфляції зміцняться і зростатимуть у ціні дорогоцінні метали (насамперед – золото) та так звані "валюти-притулки" (цю роль історично виконують швейцарський франк та японська єна)", – зазначає експерт.

Вона не відкидає, що Росія почне переорієнтуватися на співпрацю зі східними країнами. Насамперед – зміцнювати економічну та технологічну кооперацію з Китаєм в умовах заборони на експорт технологій із Заходу.

"Є ймовірність, що Китай на тлі того, що відбувається в Україні, може спробувати вирішити питання Тайваню на свою користь аналогічним Росії способом. Внаслідок чого ще більше посилиться китайсько-американське протистояння та поглибиться умовний західно-східний поділ. А навколо зазначених центрів сили продовжать групуватися менші держави, насамперед зацікавлені в економічних вигодах та безпеці", – припускає експерт.

Єва Антоненко резюмує:

"Процес обмеження пересування, що почався ще 2014 р. і продовжився після мігрантської кризи в Європі та пандемію коронавірусу, зараз поступово підходить до свого піку завдяки санкціям. В даний час ми спостерігаємо закінчення вільного миру з відкритими кордонами та практично необмеженим туризмом. Все вищезгадане – це події, які вже запущені. Проте підсумки того, що відбувається, дуже залежать від тривалості війни, ефективності умиротворюючої дипломатії та політичної волі лідерів держав".

Як повідомляв портал, російсько-українська війна змінює і ще змінить Європу та світ загалом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Александра

4 березня 2022, 08:53

Здравствуйте, Альбина! Свяжитесь со мной по поводу безплатного перевода статей на английский. Не могу связаться с Виктором. 0667117887 вотсап или звоните


Новини