Головна Новини Світ Решта світу Гонка озброєння в ядерних країнах: експерти говорять про тривожні сигнали
commentss НОВИНИ Всі новини

Гонка озброєння в ядерних країнах: експерти говорять про тривожні сигнали

Країни нарощують свій ядерний арсенал вперше після холодної війни

13 червня 2022, 15:45
Поділіться публікацією:

Найближчі роки ядерні країни нарощуватимуть свій потенціал в озброєнні. Наразі ж фіксується напруженість у відносинах між 9 ядерними країнами й ризик застосування ядерної зброї вперше за довгі десятиліття зріс. Про це пише The Guardian з посиланням на висновки Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (Sipri).

Гонка озброєння в ядерних країнах: експерти говорять про тривожні сигнали

Фото ілюстративне / istok

П'ять країн з ядерною зброєю – США, росія, Китай, Великобританія та Франція – заявляли в 2021 році, що ядерну війну вести не потрібно. Тим не менше збільшити запаси ядерних боєголовок вирішили усі вони.

Станом на червень 2022 року Великобританія має близько 195 ядерних боєголовок, з яких 120 працюють, однак точні дані про арсенал засекречені. Торік Франція офіційно запустила програму з розробки підводного човна з ядерною балістичною ракетою третього покоління (SSBN). Розширенням ядерних потенціалів займаються також Індія та Пакистан, вони працюють над новими типами систем для запуску ядерних боєголовок. Дослідники говорять, що ядерну зброю має також Ізраїль.

"Усі держави з ядерною зброєю нарощують або модернізують свої арсенали, і більшість з них загострюють ядерну риторику та роль ядерної зброї у їхніх військових стратегіях. Це дуже тривожна тенденція", – сказав доктор Вілфред Ван, директор програми зброї масового знищення Sipri, в аналітичному центрі.

За даними інституту, росія має найбільший у світі ядерний арсенал із загалом 5977 боєголовок, що на 550 більше, ніж у США. Китай володіє понад 300 новими ракетними шахтами. Глобальна кількість ядерних боєголовок зменшилася з 13 080 у січні 2021 року до 12 705 у січні 2022 року. За оцінками закладу, 3 732 боєголовки були розгорнуті разом з ракетами та літаками, а близько 2 000 – майже всі належали росії чи США – зберігалися в стані високої готовності.

На думку Ганса Крістенсена, старшого наукового співробітника програми Sipri зі зброї масового знищення та директор проекту ядерної інформації в Федерація американських вчених (FAS), є чіткі ознаки того, що тенденції до скорочення арсеналів ядерної зброї, які панували після закінчення холодної війни, вже не актуальні, почалася нова гонка озброєнь.

Як писав портал "Коментарі", експерти дали прогнози щодо ситуації на фронті та пояснили, чому росія змінює тактику і чим це загрожує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини