Головна Новини Світ Решта світу Канадські вчені створили універсальні донорські легені
commentss НОВИНИ Всі новини

Канадські вчені створили універсальні донорські легені

Як відомо, група крові – один із найважливіших факторів при пересадці органів.

18 лютого 2022, 06:31
Поділіться публікацією:

Вченим з Університету Торонто вдалося створити донорські легені, які можна буде пересаджувати пацієнтам незалежно від їхньої групи крові. Про це повідомляє Gizmodo. Як відомо, група крові – один із найважливіших факторів при пересадці органів. Тому група вчених взяла за основу всі попередні дослідження та вирішила спробувати обробити легені ферментами. Спочатку дослідники взяли для перевірки тканини людської аорти. Пізніше – 8 донорських легенів, які раніше вважалися непридатними для експлуатації. І вже через 4 години після обробки на легень було видалено 97% антигену 2 групи крові. Коли орган випробували із плазмою 1 групи, агресивна реакція антитіл була мінімальною.

Канадські вчені створили універсальні донорські легені

Канада (фото з відкритих джерел)

На думку дослідників, розвиток цієї технології зможе допомогти у трансплантації не лише легенів, а й інших органів. Однак спочатку слід провести низку клінічних досліджень та спостережень за людьми, яким пересадили оброблені легені. Команда вчених сподівається закінчити випробування протягом наступних 12-18 місяців.

Нагадаємо, українська медицина має нові успіхи. Учора, 12 липня, у нашій країні було вперше здійснено успішну трансплантацію нирок двом дітям одночасно від одного посмертного донора. Причому померлий чоловік також пожертвував своє серце дорослому пацієнту. 9-річні дівчинка та хлопчик постійно потребували діалізу та були змушені цілодобово проживати у стінах "Охматдиту", поки їм не трансплантували ниркою. Сама операція та пожертвування від померлого стали можливими завдяки згоді родичів. Чоловік, незважаючи на дії лікарів, помер у Центральній міськлікарні Рівного – в його організмі відбулися незворотні зміни та медиками було констатовано смерть мозку. Тобто серцебиття пацієнта відбувалося лише за допомогою медапаратури. Єдина державна інформаційна система трансплантації після отримання згоди на трансплантацію визначилася з парами донор-реципієнта та зробила додаткові дослідження для підтвердження імунологічної сумісності організмів дітей та рівнянина.







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини