Головна Новини Світ Решта світу Колишні військовослужбовці Колумбії причетні до вбивства президента Гаїті: чого може призвести вбивство Моїз
commentss НОВИНИ Всі новини

Колишні військовослужбовці Колумбії причетні до вбивства президента Гаїті: чого може призвести вбивство Моїз

Президент Гаїті Жовенель Моїз отримав смертельне поранення в результаті нападу невідомих

10 липня 2021, 00:00
Поділіться публікацією:

Колишні військовослужбовці Колумбії можуть бути причетні до вбивства президента Гаїті Жовенеля Моїз. Про це заявив міністр національної оборони південноамериканської республіки Дієго Молано. До чого може привести вбивство Моїза? Хто в цьому може бути зацікавлений? Яка роль США в тому, що відбувається? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Колишні військовослужбовці Колумбії причетні до вбивства президента Гаїті: чого може призвести вбивство Моїз

Колишні військовослужбовці Колумбії (фото з відкритих джерел)

Викладач Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат політичних наук Олександр Мішин нагадує, що Гаїті — бідніша і найбільш проблемна держава Карибського басейну, що живе дуже багатим політичним життям, адже саме з цієї країни почалася деколонізація Латинської Америки.

"Важка спадщина дювальерізма, і що виникнути після нього внутрішньополітичні катаклізми, помножені на економічну відсталість і часті природні катастрофи, такі як землетруси і урагани, роблять з Гаїті теперішню державу, що не відбулася. У країні вже багато років йде справжня війна всіх проти всіх, і прості гаїтянці відчайдушно ведуть боротьбу за фізичне виживання", — зазначає експерт.

За його словами, правління вбитого президента Жовенеля Моїз вписується в цю модель безвиході.

"Моїз був бізнесменом, а також ставлеником колишнього президента Мішеля Мартейї і партії "Тет Кале". Його прихід до влади супроводжувався політичними інтригами і маніпуляціями з голосами виборців, — розповідає Олександр Мішин. — В результаті він зміг обратися на президентський пост лише з другої спроби в 2017 році, набравши 55,6% голосів. Але явка була лише 21%. Іншими словами, в дійсності рівень його підтримки — на рівні 10%. Тобто, вже на старті правління Моїз розглядався як умовно легітимний президент Гаїті. Через судових розглядів на пост глави держави він вступив з річним запізненням, що породило хвилю протестного руху, лідери якого стверджують про закінчення терміну його повноважень ще в лютому 2021 року".

Гаїтянська політична криза посилюється відсутності в країні обраного парламенту, продовжує експерт. Адже повноваження Палати депутатів минули в 2019 році, а вибори проведені не були.

"Крім того, Моїз провів чистки у Верховному Суді, глава суду недавно помер від COVID-19, а уряд не має постійного прем'єра і працює в режимі ручного управління з боку президента. Навіть посаду тимчасового прем'єра заперечується, — підкреслює Олександр Мішин. — Фактично Моїз створив в республіці корупційний квазідиктаторський режим, поєднавши в своїх руках функції всіх гілок влади. На цьому тлі він планував внести поправки до конституції 1987 року, які мали були скасувати верхню палату парламенту Сенат, а також пост прем'єр-міністра, передавши його функції президенту".

Експерт зазначає, що з огляду на специфіку поточної політичної культури Гаїті, Моїз спирався на силовиків і різні вуличні банди в Порт-о-Пренсі та на рівні департаментів.

"У країні панувало беззаконня і людей часто викрадали з метою викупу, а якщо його не отримували, то вбивали. Однак в рядах банд також виникла фронда, — акцентує Олександр Мішин. — Зокрема, лідер найбільшого злочинного альянсу "G9 an Fanmi" Джиммі Черіз в лютому 2021 року оголосив початок "революції" проти Моїз. За фактом все йшло до повалення. Після загибелі Моїз буде загострення боротьби за владу між різними угрупованнями, банди здійснюватимуть переділ сфер впливу. Це призведе до нового витка політичної нестабільності і некерованості. Багато чого буде залежати від здатності тимчасової влади гідно провести намічені на осінь вибори парламенту і президента. Але з огляду на поточний стан справ в країні, це буде вкрай складно".

Говорячи про сили, зацікавлених у вбивстві Моїз, експерт зазначив, що у того було багато політичних ворогів всередині країни. І не можна виключати факт зради в рядах його близького оточення, що хтось допоміг іноземним найманцям.

"На міжнародній арені уряд Гаїті викликало роздратування у Китаю, адже воно відмовляється слідувати політиці "одного Китаю" і визнає незалежність Тайваню. Але хто стоїть за плануванням і організацією однозначно сказати поки складно, — зізнався Олександр Мішин. — США не вигідна дестабілізація Гаїті, адже це може породити нові вкрай не бажані для адміністрації Джо Байдена потоки нелегальних мігрантів, які кинуться в напрямку Флориди і американо-мексиканського кордону. Можна припустити, що гаїтянська карта розігрується Пекіном в поточному американо-китайському протистоянні".

Координатор напрямку міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик впевнений, що вбивство президента Гаїті є наслідком соціально-економічної та політичної кризи, що триває в країні з 2018 року.

"Саме тоді Гаїті охопили протести і заворушення через зростання цін на паливо, обумовлені кризою в Венесуелі і припиненням поставок нафтопродуктів з цієї країни. Тут зіграв роль своєрідний ефект доміно в Карибському басейні. До паливної кризи додалося невдоволення населення від корупції і нецільового використання іноземних позик, що вилилося в вимоги відставки керівництва країни і вимоги про створення перехідного уряду", — розповідає Денис Москалик.

За його словами, опозиційні сили зазнали невдачі і зіткнулися з арештами. А в 2019 році Моїз погіршив ситуацію, оскільки не зміг провести вибори законодавчих органів, встановивши натомість своє пряме правління указами, що прямо суперечить конституції країни.

"Крім того, в 2021 Моїз відмовився проводити президентські вибори, мотивуючи це тим, що реально він вступив на свою посаду в 2017-м, а значить вибори мали бути не раніше 2022го. Це вилилося в нову хвилю протестів минулої зими. Вони також були придушені. По суті, в країні був встановлений корумпований диктаторський режим. Опозиція відмовилася від переговорів з президентом, і заявила, що вимагає тільки його негайної відставки. Той відмовився йти. І його фізичне усунення — якоюсь мірою очікуваний крок", — вважає експерт.

Крім проблем у внутрішній політиці, Моїз, за словами Дениса Москалика, встиг створити низку проблем на зовнішній арені. Зокрема, посварившись з США, долучившись до розкрадання позик з Венесуели і пішовши на певні ризиковані контакти в Тайванем, що викликало нервову реакцію з боку Пекіна.

"В цілому і внутрішні, і зовнішні гравці були зацікавлені в якнайшвидшому усуненні президента Гаїті. Будь-якими методами, — акцентує експерт. — Тепер Гаїті чекає черговий етап політичної кризи. Прем'єр-міністр Клод Жозеф, соратник Моїз, може спробувати захопити владу. Водночас, нарешті, створюються можливості для перевиборів, які ймовірно і були метою нинішнього вбивства. І якщо соратники Моїз спробують піти на контакт з опозицією і організовують щодо прозорих виборів президента і парламенту, це створить можливості для виходу з кризи".

Нагадаємо, затримали можливих вбивць президента Гаїті Жовенеля Моїз.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини