Головна Новини Світ Решта світу Напруженість після парламентських виборів в Грузії: що відбувається і як впливає на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Напруженість після парламентських виборів в Грузії: що відбувається і як впливає на Україну

Грузинські опозиціонери можуть кардинально змінити політичний устрій в країні

4 листопада 2020, 14:36
Поділіться публікацією:

У Грузії після парламентських виборів, які відбулися 31 жовтня, від своїх мандатів вирішили відмовитися представники чотирьох опозиційних політсил. Вони заявляють, що результати є сфальсифікованими. Громадян закликали вийти на акцію протесту 8 листопада. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, як можуть далі розвиватися події і як вони можуть відбитися на Україні.

Напруженість після парламентських виборів в Грузії: що відбувається і як впливає на Україну

Шанси на перегляд результатів виборів

Безумовно, рішення грузинської опозиції не заходити в парламент і не отримувати мандати, направлено на можливість провести нові вибори. Про це говорить директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала, підкреслюючи, що порушень було багато. За його словами, все ж є шанс на перегляд результатів або на нове рішення опозиціонерів.

"У самій Грузії зізнавалися, що подібного не було раніше. Людей не тільки підвозили масово до дільниць, підкуповували, а й масово вкидали бюлетені. В результаті кількість протоколів не збігалася з тим, скільки виборців реально прийшли на дільницю, — каже директор АМС. — До того ж, чимало людей в Грузії втомилися від правлячої партії "Грузинська мрія" і її лідера Бідзіна Іванішвілі. Як раніше від Михайла Саакашвілі, партія якого, якщо вірити даним ЦВК, стала другою. Різниця в тому, що Саакашвілі був більш демократичним, зумів передати владу. А ось Іванішвілі цього не хоче. За всіма прогнозами мала перемагати об'єднана опозиція. І вона хоче, щоб прогнози збулися, а після цього — сформувати коаліційний уряд".

Віталій Бала зазначає, що грузинські політики відрізняються від українських тим, що реально переживають за Грузію, за її майбутнє. На його думку, вони готові реально садити за корупцію, вони можуть прийняти спільне рішення, в тому числі таку непросту, як про відмову від мандатів.

"Така поведінка грузинських політиків заслуговує на повагу, — говорить експерт. — Чому наші так не можуть? Тому що (і я давно про це говорю) у нас відсутня справжня політична еліта. А різниця межу політиканами та політичною елітою в тому, що остання ставить інтереси держави й громадян вище, ніж свої, особисті. Ми бачимо таку поведінку певної частини грузинського політикуму. В українському ж варіанті з політичними тітушками, які перебігають з партії в партію, особисті інтереси в 99% переважають".

Два варіанти розвитку подій в Грузії

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що можливі два варіанти розвитку подальших пост-виборчих подій в Грузії.

"Перший — опозиціонери, дійсно, відмовляться від мандатів, самоусунуться від політичного процесу. Але у них не вистачить сил, щоб розгойдати політичну ситуацію. Влада цим скористається, опозиціонери будуть маргіналізовані. Відбудеться приблизно те ж, що з протестами в Білорусі, — пояснює експерт. — Другий варіант: опозиціонери зможуть конвертувати свої можливості і дотиснуть владу. Як мінімум вони доб'ються перерахунку голосів, як максимум — перевиборів".

На думку експерта, все буде залежати від тривалості протестів, від кількості їх учасників, від того, як швидко все переросте в небезпечне силове протистояння, яке посилить тиск на владу. І від того, чи зможуть грузинські опозиціонери консолідувати підтримку зовнішніх сил, перш за все Заходу, для тиску на центральну владу. Ілля Куса впевнений, що саме ці ключові фактори, як у випадку з Білоруссю, покажуть, наскільки ефективним чи неефективним виявиться такий маневр опозиції.

"Чому ми не бачимо такого в українських політиків? Напевно, тому що у нас частіше схиляються до того, щоб думати про свої інтереси, ніж про солідарність, — зазначає експерт. — Все залежить від якості політичних лідерів, від того, наскільки їх інтереси перетинаються, від загальної політичної ситуації в країні. Важливо розуміти, що в Україні і Грузії — різна політична культура, інший рівень політсил".

Нагадаємо, парламентські вибори в Грузії відбулися в суботу, 31 жовтня. За даними ЦВК, сім партій і два блоки проходять в парламент. Друге місце займає блок Об'єднана опозиція "Сила в єдності", членом якого є партія "Єдиний національний рух", заснована екс-президентом Михайлом Саакашвілі (27,14%). Що стосується мажоритарної частини, то тут в 13 з 30 одномандатних округів перемогла правляча партія, а в 17 округах відбудеться другий тур, бо жоден з претендентів не подолав 50-відсотковий бар'єр. Українські експерти прокоментували результати виборів в Грузії і їх наслідки для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини