Головна Новини Світ Решта світу Немає ніякого квітучого та стабільного Казахстану: хто стоїть за народним вибухом в Алмати
commentss НОВИНИ Всі новини

Немає ніякого квітучого та стабільного Казахстану: хто стоїть за народним вибухом в Алмати

Мітингувальники відкрили вогонь по військових, вже є сотні поранених

5 січня 2022, 12:52 comments1750
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", ЗМІ не перестають повідомляти тривожні новини з Казахстану, де не припиняються зіткнення. У центрі Алмати відновилися жорсткі сутички протестувальників із поліцейськими. За даними місцевих ЗМІ, мітингувальники увірвалися до будівлі міської адміністрації та відкрили вогонь по військових.

Немає ніякого квітучого та стабільного Казахстану: хто стоїть за народним вибухом в Алмати

Протести в Казахстані. Фото: Reuters

В Росії вже звучать заяви про "готовність допомогти Казахстанській владі врегулювати ситуацію"

Своїми міркуваннями щодо складної ситуації в Казахстані поділився відомий український дипломат, політичний оглядач Вадим Трюхан. Він зазначив, формальний привід для протестів – начебто банальний. Це – незадоволення людей зростанням цін на скраплений газ. Проте якось надто він притягнутий за вуха. Адже Казахстан має свій власний видобуток газу і, за бажання, місцева влада могла запросто зіграти на випередження, встановивши мораторій на підвищення цін. Що й зробив нинішній президент Токаєва пост-фактом.

асторожує градус агресії і насильства. Як повідомляють провідні іноземні ЗМІ, там вже сотні побитих поліцейських, десятки спалених поліцейських машин, сотні затриманих протестувальників, і є вже навіть захоплення будівель мерій. То що це, непідготовлений спонтанний протест з перспективою переростання у революцію чи робота чиїхось (читай — Кремля) спецслужб? Хотілось би помилитися, але без російських ненаситних вух, на мою думку,  там явно не обійшлося. Не дарма ж протягом останніх років з вуст різного штибу пропагандистів-імперців на  федеральних ток-шоу лунали ідеї на кшалт "казахи, забирайтесь геть з Казахстану". Не йметься Путіну і Ко. Україну кошмарять вже 8-й рік (хоча по великому рахунку, насправді, роблять це з першого дня оголошення Незалежності). Білорусь фактично проковтнули. На черзі Казахстан?", – розмірковує дипломат.

Вадим Трюхан звернув увагу ще на один промовистий факт – у Росії вже звучать заяви про "готовність допомогти Казахстанській владі врегулювати ситуацію". А як вони вміють допомагати, на прикладі подій Революції Гідності в Україні всі чудово знають.

Можна лише уявити, яка істерика зараз у Кремлі

Також ситуацію у себе у Facebook прокоментував відомий журналіст та блогер Денис Казанський. Він зазначив, що в Казахстані в перші дні нового року справді спекотно. Після підвищення цін на автомобільний газ на 100% по всій країні почалися протести, які швидко набули характеру стихії. Влада спробувала відіграти назад і швидко скасувала подорожчання. Але тепер уже пізно. Народ висуває політичні вимоги. І головне з них – це відставка клану Назарбаєва, котрий перебуває при владі 30 років.

За словами журналіста, протести розпочалися у західному Казахстані, але тепер їхнім епіцентром є перша столиця – Алмати. Там горять міська адміністрація та прокуратура. На вулицях зіткнення. Поліція або не бажає, або не може чинити опір, тому що людей занадто багато. Мітингувальники захоплюють та трощать техніку силовиків.

"Закінчилася ще одна казка про "ефективну економіку та стабільність". Навіть якщо влада Казахстану придушить ці протести, вже ясно, що в країні існує велике невдоволення режимом диктатора, який 30 років керує державою. Немає ніякого "квітучого та стабільного" Казахстану. Уявляю, яка істерика зараз у Кремлі. Досі Казахстан залишався передостанньою непохитною сатрапією у Митному союзі. І ось похитнулась і вона. Далі лише Путін", – резюмував Казанський.

Читайте також на порталі "Коментарі" - уряд Казахстану пішов у відставку після протестів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

сергей

5 січня 2022, 13:06

Вонючие кацапы замутили


Новини