Головна Новини Світ Решта світу Нові санкції проти Росії: чи такі ефективні і як ще Захід може допомогти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові санкції проти Росії: чи такі ефективні і як ще Захід може допомогти Україні

Що думають експерти про п'ятий пакет санкцій проти агресора і чи зможуть вони допомогти в ситуації, що склалася

6 квітня 2022, 10:55
Поділіться публікацією:

США та союзники мають намір оголосити про нові санкції проти Росії, її фінансових інститутів та чиновників через агресію проти України. Чи є такі санкції, які можуть вплинути на російське керівництво? Якщо не санкціями – то як Захід може допомогти Україні найближчим часом переламати хід війни на свою користь і отримати мир на своїх умовах?

Нові санкції проти Росії: чи такі ефективні і як ще Захід може допомогти Україні

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Про стовідсотковий обрив відносин з РФ не йдеться

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"При всій жорсткості, при вже 5-му пакеті санкцій, не обриваються економічні відносини між країною-агресором та західним світом. Максимальні стовідсоткові санкції – це припинення будь-яких торгових, фінансових відносин. Це заборона на перетин кордону країни-агресора з боку інших країн, а також на в'їзд в інші країни жителів РФ. Тобто побудова невидимої, але реальної стіни навколо країни-агресора".

Олексій Плотніков не впевнений, що західні держави підуть на таке закручування гайок.

"З урахуванням того, що ті ж Штати продовжують купувати нафту та мінеральні добрива в Росії, а Західна Європа – купувати російський газ. На жаль, мова про стовідсотковий обрив відносин не йдеться", – каже економіст.

За його словами, те, що анонсується зараз – теж зовсім не "пекельні санкції". Швидше за все, ще кілька банків відключать від SWIFT, підморозять якісь ресурси, що знаходяться за межами Росії. Можливо, потраплять під удар фізособи, пов'язані з керівництвом РФ. Але це, на жаль, не те саме стовідсоткове осанкціонування, яке може зробити реально боляче країні-агресору, вважає Олексій Плотніков. Він зазначає, що Захід міг би допомогти Україні прямим втручанням у цей конфлікт. Але цього робити не хоче.

"Отже, можемо розраховувати лише на збільшення постачання озброєнь і на більш активну участь, нехай навіть опосередковану, лідерів Заходу в російсько-українських переговорах. Це значно важливіше, ніж риторика, яка звучить з боку США та Великобританії про те, що ця війна на роки… Ми не витягнемо такої війни. Нам потрібні швидкі та ефективні рішення заради миру", – резюмує Олексій Плотніков.

Простий спосіб для колективного Заходу наблизити перемогу України – це прислухатися до наших прохань та побажань

Політичний експерт Денис Гороховський називає санкції важливим, але не ключовим інструментом впливу на Росію. Особливо, коли йдеться про виключно формальні санкції.

"Наприклад, останній пакет санкцій, запроваджених проти Росії, не дозволить їй отримувати близько 5 млрд. прибутку на рік. Хоча тільки на продажу газу РФ щорічно заробляє майже 400 млрд. Та сама ситуація і з персональними санкціями. За місяць війни ми мали змогу переконатися, що санкції щодо наближених Путіна ніяк не впливають на його наміри щодо України", – пояснює експерт.

Крім того, продовжує він, у США публічно підтвердили, що санкції – це довгостроковий інструмент. І не йдеться про якийсь швидкий ефект.

"А це означає, що США влаштовує уповільнена війна в Україні, яка може тривати не один рік, – зазначає Денис Гороховський. – Найпростіший спосіб для колективного Заходу наблизити перемогу України – це прислухатися до наших прохань та побажань. Навіть якщо сьогодні умовний Захід не має бажання особисто брати участь у війні з Росією (а без цього неможливо закрити небо над Україною), то він міг би надати Україні ті типи озброєння, на які є запит. На жаль, ми не завжди і не від усіх країн отримуємо позитивну відповідь на свої запити – незалежно від того, йдеться про передачу чи купівлю військових ресурсів".

Як повідомляв портал "Коментарі", президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр вперше заявив, що припускався помилок у своїй політиці щодо РФ. Також Німеччина висилає 40 російських дипломатів після кошмарів, що росіяни створили в Бучі. Експерти розповіли, про що говорить такого роду "прозріння" і чи варто очікувати на продовження.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини