Головна Новини Світ Решта світу Нові санкції проти Росії: в чому інтерес Угорщини
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові санкції проти Росії: в чому інтерес Угорщини

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко вважає заяви офіційного Будапешта про можливість ветування нових санкцій, в тому числі антиросійських, цілком передбачуваними

16 березня 2021, 22:12
Поділіться публікацією:

Журналіст EUobserver Ендрю Реттман з посиланням на власні джерела в дипломатичних колах ЄС, пише про підготовлюваний пакеті санкцій відносно Москви, Китаю та інших країн. При цьому повідомив, що Угорщина пригрозила накласти вето на них. У чому інтерес Угорщини — і чи може вона накласти на санкції вето? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Нові санкції проти Росії: в чому інтерес Угорщини

Прапор Угорщини (фото з відкритих джерел)

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса пояснює: "Угорщина може накласти вето на будь-які рішення ЄС, включаючи про введення санкцій. Таке вже було, коли Греція накладала вето на санкції проти Білорусі, поки ЄС не врахував їх позицію щодо спору з Туреччиною ".

За словами експерта, інтерес Угорщини — в стабільних відносинах з Росією.

"Будапешт дотримується більш прагматичною багатовекторної політики, вважаючи, що ЄС не повинен йти на конфронтацію з Москвою. До того ж, угорці вже давно закликають пом'якшити санкції проти РФ, вважаючи, що вони приносять більше шкоди, ніж користі. Але я не думаю, що Будапешт в односторонньому порядку заблокує санкції, — зазначає Ілля Куса. — Швидше за все, рішення все ж таки приймуть. Але ці санкції будуть стосуватися виключно порушень прав людини. тобто, вводитися будуть персональні блокують обмеження, а не секторальні санкції".

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко вважає заяви офіційного Будапешта про можливість ветування нових санкцій, в тому числі антиросійських, цілком передбачуваними.

"Політики прем'єр-міністр Угорщини Віктора Орбана часто йде фактично врозріз з лінією центральноєвропейських політики, врозріз Брюсселю. Всі його виборча кампанія, вся його діяльність побудована на пошуку зовнішніх ворогів для Угорщини і нібито усунення загроз для угорської держави. Також Орбан і його соратники декларують нібито консервативні цінності — в пику ліберальним, які підтримує Брюссель. Загалом, угорське керівництво намагається максимально грати на підтримання (або нібито підтримці) хороших відносин з РФ", — підкреслює Олександр Мусієнко.

Разом з тим, на його думку, далі заяв все навряд чи зайде.

"Будапешт куди більш залежний від Брюсселя, ніж від Москви, — пояснює експерт. — І досить офіційним представникам ЄС перекритий фінансування, дотації, які отримувала і продовжує отримувати Угорщина від Брюсселя, — це буде дуже серйозним ударом. В Угорщині це розуміють. Тому, думаю, вона поки залишиться провідником російських інтересів в ЄС, але до серйозних демаршів типу накладення вето на санкції справа не дійде ".

Як повідомляв портал "Коментарі", Угорщина — країна з якою Україна має досить напружені відносини. Вони погіршилися після 2017 року, коли був прийнятий новий закон про освіту. Тоді ж керівництво Угорщини стало блокувати засідання Україна-НАТО. Уряд Угорщини також неодноразово заявляло про порушення прав угорців, які живуть в Україні. Все це не могло залишитися поза поле зору дипломатичних відомств обох країн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Vasyl

17 березня 2021, 07:22

То що шановне панство кого на хрест на великдень "021 року ?

Vasyl

17 березня 2021, 07:02

Ну прям такие умники мадяри - а ви не хочете потрапити до Росії через Фінляндію і І ран???

Vasyl

17 березня 2021, 06:56

Прямо такы розумники мадяри - а Ви не хочете потрапити до росыы через Финляндию и Иран?


Новини