Головна Новини Світ Решта світу Пенсійні фонди лопаються від коштів: в Ісландії не знають, куди подіти гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Пенсійні фонди лопаються від коштів: в Ісландії не знають, куди подіти гроші

Пенсійна система в Ісландії має обсяг ресурсів, що дорівнює 200% валового внутрішнього продукту (ВВП) країни

10 січня 2022, 12:36
Поділіться публікацією:

Ісландія сьогодні зіткнулася з проблемою, яку хотіла б мати більшість країн у світі. Справа в тому, що пенсійна система цієї острівної держави має таку кількість коштів, що всередині країни зараз триває активне обговорення, як ефективніше розпорядитися цими коштами. Як інформує видання "Коментарі", про це повідомляє "BBC".

Пенсійні фонди лопаються від коштів: в Ісландії не знають, куди подіти гроші

Пенсіонери. Фото: з відкритих джерел

Видання повідомляє, що активи пенсійних фондів Ісландії вже вдвічі перевищують рівень ВВП. І сьогодні в уряді цілком серйозно розглядають ідею про те, щоб компанії, які керують пенсійними заощадженнями ісландців, могли вкладати кошти в бізнес за кордоном.

Міністр фінансів Б'ярні Бенедиктсон розповів журналістам, що кошти на рахунках вже стали занадто великими, щоб обмежуватися інвестиціями тільки всередині країни. Тому в уряді розглядають можливість інвестувати зібрані кошти за кордоном.

На сьогоднішній день саме пенсійна система Ісландія визнана однією з найуспішніших. На другому та третьому місці за успішністю розташувалися Нідерланди та Данія відповідно. Тому Ісландія найкраще підготувалася до процесу старіння населення, що охоплює весь світ.

Потрібно розуміти, що пенсійна система Ісландії базується на трьох складових. Перша складова – державна пенсія, кошти, що виплачуються державою. Друга складова – обов'язкова трудова пенсія – щомісяця із зарплати відраховується 12% від суми, 4% – оплачує працівник, 8% – роботодавець. Третя складова – добровільні заощадження.

При цьому на пенсію ісландці виходять у різний час. Так, той, хто працює у приватному секторі, виходить на пенсію у 67 років, а той, хто працює на держслужбі – той має право вийти на пенсію у 65 років. Зазначає, що в Ісландії рідкісний виняток, коли люди із настанням пенсійного віку припиняють працювати. В основному більшість працює і після настання пенсійного віку, щоб мати вищу пенсію та дохід.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Україні підвищать пенсії через збільшення мінімальної заробітної плати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини