Головна Новини Світ Решта світу По Росії завдали енергетичного удару: якими будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

По Росії завдали енергетичного удару: якими будуть наслідки

США та Британія відмовилися від купівлі російських нафтопродуктів

9 березня 2022, 11:32 comments1476
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден у вівторок, 8 березня, оголосив про заборону США на імпорт російської нафти та інших енергоносіїв, посиливши кампанію тиску на Москву за продовження вторгнення в Україну. Прем'єр-міністр Сполученого королівства Борис Джонсон у той же день повідомив, що Великобританія поступово припинить імпорт російської нафти та нафтопродуктів до кінця 2022 року. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що означають такі кроки американців та англійців.

По Росії завдали енергетичного удару: якими будуть наслідки

Фото ілюстративне / Pixabay

США та Британія не є основними споживачами російського газу та нафти

Фахівець із держполітики у ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев акцентує, що у структурі доходів РФ від експорту паливо-енергетичні товари завжди займали більше половини. З них на нафту та нафтопродукти припадає близько 80%. Тому ембарго на експорт цих товарів може позбавити Росію близько 150-180 млрд. доларів на рік.

"Так що рішення США та Великобританії можна лише вітати, – упевнений експерт. – Але є проблеми. Ці дві країни не є основними споживачами відповідних російських ресурсів. Хоча на початку поточного року Росія займала третій рядок за обсягами постачання дизельного палива до США, ця ситуація Що ж до Великобританії, то припинення поставок російських енергоресурсів туди мають припинитися лише наприкінці року. У зв'язку з цим не слід покладати надто великі надії на те, що цей крок здатний зруйнувати економіку РФ у найближчі місяці".

Тим більше, продовжує Геннадій Рябцев, що експортні обсяги, що випадають, готові будуть прийняти Китай, Індія та інші лояльні до Росії споживачі нафти і нафтопродуктів.

"Сьогодні навряд чи можна знайти якийсь один важіль, який змусить РФ припинити війну. Рішення — у застосуванні якомога ширшого спектру санкцій не тільки і не стільки урядами, а й приватними компаніями. вплив, ніж санкції, які запроваджують держави", – резюмує експерт.

Залежність Штатів від російської нафти не критична

Директор енергетичних програм Центру Разумкова – Володимир Омельченко – упевнений, що США показали рішучий настрій покарати РФ за агресію проти України. І обмеження постачання російської нафти на світовий ринок – чергове тому підтвердження.

"Були певні коливання, оскільки зрозуміло, що це обмеження можуть позначитися на споживачах у США. Адже автоматичні підвищуються ціни на світових ринках, тож страждатимуть і американські споживачі. Але на сьогодні адміністрація США, прорахувавши всі можливі наслідки, дійшла висновку, що ризики великої війни, світової безпеки – перевищують ті ризики, які доведеться платити через підвищення цін на бензин, дизпаливо тощо”, – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, треба розуміти, що залежність Штатів від російської нафти не є критичною. Вона займає лише близько 3% загального імпорту. Отже, США можу легко замістити ці відсотки.

"Якщо ж брати інші нафтопродукти, то загальна цифра може дійти до 6-7% російського імпорту в загальному обсязі. Що також не критично. , інших регіонів. Зрештою – розморозити власні свердловини”, – каже Володимир Омельченко.

А ось європейські країни, за його словами, собі дозволити, на жаль, не можуть.

"Євросоюз залежить від російської нафти приблизно на 35%. З 11 мільйонів барелів споживання 4 мільйони припадає на РФ. Плюс деякі країни, як ті ж Угорщина, Чехія, залежать більш ніж на 70% від російської нафти. Отже, Євросоюз не може відразу відмовитися від російської нафти. Але точно прискорить відмову від такої залежності. Якщо раніше у ЄС були плани до 2030 року мінімізувати постачання російської нафти на свій ринок, то тепер це станеться набагато швидше", – прогнозує Володимир Омельченко.

Росія ж, вважає він, намагатиметься диверсифікувати свої поставки, наголошуючи на Китаї, на Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

"Але логістика там набагато гірша, а такі великі обсяги, які хотіла б продати РФ, не потрібні. Плюс ми бачимо, що навіть деякі китайські компанії відмовляються брати російську нафту, – наголошує експерт. – Тож для РФ нафтове ембарго з боку США та Відмова від російської нафти ряду інших країн – потужний удар, з одного боку – зростання цін на нафту може частково компенсувати для РФ втрату американського та частково європейського ринку, але важливо те, що США вводять комплекс санкційних заходів. по Росії відбувається безліч інших, включаючи блокування рахунків Центробанку РФ, обмеження платежів у доларах і т. д. Все це в комплексі може призвести до того, що Росія вже в середині-кінці квітня може оголосити дефолт. залишиться без валюти та без фінансових можливостей забезпечувати свої елементарні потреби”.

Як повідомляв портал, експерти розповіли, навіщо Росія пустила у бій Януковича – і чи варто очікувати на повстання в РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини