Головна Новини Світ Решта світу Путіна просять не приїжджати до ПАР: йому загрожує арешт
commentss НОВИНИ Всі новини

Путіна просять не приїжджати до ПАР: йому загрожує арешт

У ПАР попросили Путіна взяти участь у саміті БРІКС через Zoom

1 травня 2023, 10:45
Поділіться публікацією:

Південна Африка через неофіційні канали звернулася до Кремля з проханням до президента РФ Володимира Путіна не приїжджати на саміт БРІКС, а взяти участь через Zoom. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Sunday Times".

Путіна просять не приїжджати до ПАР: йому загрожує арешт

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Як зазначається в публікації, рішення ухвалене після того, як Преторія звернулася за юридичною консультацією з приводу своїх зобов'язань заарештувати Путіна.

Путіна запросили взяти участь у саміт глав п'яти країн з економікою Бразилії, Росії, Індії, Китаю і приймаючої країни, що розвивається, — Південної Африки.

ПАР відмовилася підтримати санкції проти Росії чи засудити її агресію проти України. Проте видача ордера на арешт Путіна Міжнародним кримінальним судом за насильницьку депортацію українських дітей з окупованої Росією території поставила правлячу партію ПАР у незручне становище.

Південно-Африканська республіка входить до країн, які підписали Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення МКС.

"У нас немає варіанта не заарештовувати Путіна. Якщо він сюди приїде, нам доведеться його заарештувати", — сказав представник уряду ПАР.

Як пише Sunday Times, минулого тижня президент ПАР Сиріл Рамапоса призначив спеціальний урядовий комітет на чолі з віце-президентом країни, який має вивчити варіанти дій влади через видачу ордера на арешт Путіна.

За словами джерела видання, комітет не зможе знайти інших варіантів, окрім участі Путіна у саміті з відеозв'язку з Москви.

Високопосадовці підтвердили Sunday Times, що Преторія веде переговори про це з Москвою.

У березні Міжнародний карний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна. Це означає, що Преторія, де у серпні відбудеться саміт БРІКС (Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР), має заарештувати його після прибуття.

Влада ПАР у квітні заявила, що має намір вийти з Римського статуту, проте потім повідомила, що Південно-Африканська Республіка залишається учасником Міжнародного кримінального суду і продовжуватиме послідовне застосування міжнародного права.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому все ж таки відбулися телефонні переговори Зеленського та Цзіньпіна – які від них очікування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини