Головна Новини Світ Решта світу Росія та ООН: що так і не так з візитом Гуттеріша до Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія та ООН: що так і не так з візитом Гуттеріша до Путіна

Експерти проаналізували візит генсека ООН до Кремля та нещодавно прийняту організацією резолюцію

27 квітня 2022, 13:29 comments2306
Поділіться публікацією:

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш зустрівся із російським диктатором Володимиром Путіним. Серед іншого говорили про російське вторгнення в Україну (яке Путін продовжує називати "спецоперацією" та гуманітарну ситуацію в Маріуполі. Що можна сказати за підсумками зустрічі? А також про те, що Генеральна Асамблея ООН того ж дня ухвалила резолюцію, яка зобов'язує проведення засідання ГА щоразу, коли постійними членами в Раді Безпеки застосовується право вето. Чи живий ще такий "пацієнт" як ООН – чи вже ні?

Росія та ООН: що так і не так з візитом Гуттеріша до Путіна

Фото ілюстративне / Pixabay

У Кремлі залишають відкриту опцію використання ООН як рятувальної палички для себе

Політичний експерт дипломат Вадим Трюхан вважає, що сам візит Гутерріша до Москви виглядає дуже дивно. Особливо після того, як президент Зеленський публічно наполягав три дні тому на тому, щоб спочатку генсек ООН відвідав Україну, зокрема зруйновані російською армією українські міста, а потім уже летів до Путіна.

"Особливо впадають у вічі такі недоречні протокольні елементи, як надто теплі, навіть дружні, рукостискання, надто райдужні посмішки тощо", – зазначає експерт.

На його думку, можна виділити лише два позитивні моменти цього візиту.

"По-перше, Гутерріш назвав дії Росії вторгненням в Україну. Нехай і не війною, але й не спецоперацією, як продовжують повторювати як мантру росіяни. А по-друге, фактично він змусив вилізти з Путіна із бункера. І той факт, що з чиновником, який нічого не вирішує, але представляє важливий інститут, фюрер 2.0 пішов на зустріч, означає тільки одне – у Кремлі не впевнені в тому, що їм вдасться військовою силою змусити Україну капітулювати в тій чи іншій формі. Відтак там залишають відкриту опцію використання ООН як рятувальної палички для себе на майбутніх переговорах по завершенню війни", – резюмує Вадим Трюхан.

Щодо самої ООН, то, за словами дипломата, переважній більшості демократичних держав уже давно очевидно, що ця організація свій потенціал вичерпала і потребує докорінної розбудови.

"Навіть не в реформі, а саме у розбудові, – наголошує Вадим Трюхан. – І у питанні процедури прийняття рішень, і в аспекті інструментів, покликаних забезпечувати подальше виконання прийнятих рішень, та компетенції тих чи інших органів".

ООН на виключення агресора зі свого складу, схоже, не здатна

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський вважає, що останніми роками ООН явно втрачає свій вплив, а також здатність приймати нові реалії – і тим паче на них реагувати.

"Ця організація все більше нагадує впливового чиновника, але вже у віці та у відставці. Раніше він міг вирішувати ті чи інші питання, причому досить ефективно. Але зараз це у минулому, – пояснює експерт. — Сам факт заяв генсека ООН у стилі "ми знову стурбовані" і "нам здається, що це все-таки вторгнення" говорить сам за себе. Тоді як увесь цивілізований світ, побачивши кадри з Бучі, Маріуполя тощо однозначно розуміє, що йдеться про військові злочини російської армії на території України, Гутеррішу щось "здається", він чимось "стурбований". І цілком очевидні факти у його словах завуальовані під політичну дипломатію у межах правового поля – у яких не мислить, не діє і не живе РФ".

Владислав Дзівідзінський зазначає, що інструменти та пропозиції ООН (гуманітарні коридори, місії), безумовно, давно зрозумілі для країни-агресора. Яка сама є частиною цієї організації та давно перетворили подібні гуманітарні інструменти – на інструменти маніпуляцій. У тому числі – фільтрування та вивезення українців на територію РФ.

"В черговий раз пропонувати щось подібне державі-агресору – це просто профанація діяльності (а точніше – підтвердження власного безсилля) з боку ООН. Давно очевидно, що Росія вийшла із міжнародного правового поля. І закликати агресора, котрий мислить категоріями сили, до дипломатії – безглуздо. Все одно, що намагатися переконати людожера стати вегетаріанцем", – упевнений експерт.

Він акцентує те, що реально може вплинути на Росію, робиться зараз іншими організаціями, тим самим НАТО. І окремими країнами, які активно допомагають Україні зброєю та вводять санкції проти РФ.

"Ну, а Путін відкрито знущався з гостя, промовляючи йому в обличчя відверте марення. Виправдовуючи факт вторгнення в Україну "військовим переворотом", з посиланням на Революцію Гідності 2013-2014 років. Ще й наголошуючи на тому, що Росія діє, "згідно зі статутом ООН". Після всього, що скоїла РФ, її давно слід виключити з ООН. Але, на жаль, ООН на це, схоже, не здатна. І прийняття резолюцій у стилі того, що право вето постійних членів Ради безпеки ООН (серед яких, як глузування, залишається Росія) – дуже слабка реакція на все, що робить агресор. Не лише цілодобово терзаючий Україну (гібридну війну проти якої РФ почала ще 2014-го, так само як окупацію частини наших територій), а й лякаючий весь світ ядерною війною", – наголошує Владислав Дзівідзінський.

На його думку, бачимо не просто повільну, а й неадекватну реакцію ООН.

"З жалем доводиться констатувати, що організація, створена після Другої світової війни з метою не допустити нічого подібного у майбутньому, це таки допустила. І хоч "пацієнт" ще живий, але навряд чи дієздатний. Змінити це може лише створення ООН реального інструментарію для блокування можливостей тієї ж РФ використовувати цю організацію у своїх цілях. У тому числі – позбавлення Росії права вето, а то й зовсім виключення її з лав ООН. До найкращих часів. І, звичайно, слід серйозно переформатувати ООН, зробивши її здатною відповідати на виклики сучасності, а не жити минулим", – резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", Арестович розповів, наскільки може затягтись позиційна війна з окупантами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини