Головна Новини Світ Решта світу Санду розпустила парламент: до чого можуть привести нові вибори в Молдові
commentss НОВИНИ Всі новини

Санду розпустила парламент: до чого можуть привести нові вибори в Молдові

Експерти розповіли, якими можуть бути наслідки нових виборів в Молдові, в зв'язку з рішенням Майї Санду про розпуск парламенту

29 квітня 2021, 11:59
Поділіться публікацією:

Президент Молдови Майя Санду 28 квітня підписала указ про розпуск парламенту і призначення дати дострокових виборів, які повинні пройти 11 липня. Що це означає для Молдови? До чого можуть призвести нові вибори? Як на ситуацію може впливати Росія? Що тут важливо для України? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом з експертами.

Санду розпустила парламент: до чого можуть привести нові вибори в Молдові

Розпуск парламенту в Молдові. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Не варто розглядати ситуацію в Молдові виходячи з українського досвіду"

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко вважає, що дострокові парламентські вибори в Молдові насамперед означають закінчення стану невизначеності та затяжної політичної кризи.

"У листопаді минулого року Майя Санду перемогла на виборах президента Молдови, а в грудні відбулася її інавгурація. У грудні ж пішов у відставку прем'єр-міністр Іон Кику, й уряд виявився в статусі виконуючого обов'язки", — нагадує експерт.

За його словами, про те, що Санду має намір домагатися розпуску парламенту і дострокових виборів, було ясно з самого початку.

"Молдова — парламентська республіка і президент може стати повноцінною політичною фігурою і реалізувати свою програму, тільки якщо спирається на більшість і уряд. У нинішньому парламенті більшість контролюють противники Санду — соціалісти, — пояснює Артем Філіпенко. — Спочатку екс-президент і лідер соціалістів Ігор Додон заявляв про готовність йти на вибори. Однак, коли вже все наближалося до моменту, коли будуть дотримані всі необхідні процедури для розпуску (зокрема, мало відбутися повторне голосування за кандидатуру прем'єр-міністра, запропоновану президентом), він передумав".

Експерт зазначає, що соціалісти сколотили більшість, до якої крім них увійшла група Pentru Moldova, і запропонували Санду висунути прем'єром їхнього кандидата. Президент відмовилася і почалася "війна нервів".

Коли ж минули всі терміни, встановлені Конституцією для формування уряду, Санду звернулася в Конституційний суд за роз'ясненнями, чи може вона розпустити парламент.

"При цьому соціалісти намагалися всіма способами перешкодити цьому. Вони пішли на встановлення надзвичайного стану у зв'язку з пандемією коронавірусу, оскільки при ПП не можна розпускати парламент. Вони спробували в порушення Конституції змінити склад Конституційного суду, після того, як він підтвердив право президента розпустити парламент. У підсумку в "війні нервів" верх взяла Майя Санду. Конституційний суд спочатку відкинув спроби парламентської більшості змінити його склад, а потім визнав неконституційним рішення про введення надзвичайного стану. Після цього президент видала декрет про проведення 11 липня дострокових виборів", — пояснює ситуацію Артем Філіпенко.

Він зазначає, що нові вибори можуть призвести до перезавантаження парламенту і, відповідно, уряду. Швидше за все, в парламент не потраплять депутати, тою чи іншою мірою пов'язані з Демократичною партією і її колишнім лідером, олігархом Владом Плахотнюком, який нині перебуває поза Молдови.

За даними опитувань, до парламенту можуть пройти три або чотири партії: пропрезидентська партія "Дія і солідарність" (PAS), Партія соціалістів, нинішні союзники соціалістів з партії "Шор" (названа на честь бізнесмена Ілана Шора, який був засуджений за причетність до розкрадання мільярда доларів із банківської системи і знаходиться "в бігах") і, можливо, популістська "Наша партія", очолювана мером Бельц Ренато Вусатим.

"Поки промальовувалися два сценарії, — вважає Артем Філіпенко. — Перший — абсолютна перемога PAS і формування нею однопартійного уряду. Другий варіант — формування коаліційного уряду, в разі, якщо в парламент пройде "Наша партія". У будь-якому випадку, вся попередня історія Молдови, за винятком хіба що періоду перебування при владі комуністів у 2001-2009 роках, показує, що формування парламентської коаліції легким не буде".

Експерт вважає, у Росії досить важелів впливу на ситуацію. І нагадує, що минулого року, першу трійку провідних телеканалів займали канали, що ретранслюють російське телебачення. Причому два з них входять в інформаційний пул Партії соціалістів. Так що інформаційний вплив Росії буде досить сильним.

"Плюс Росія має можливості впливати і за допомогою економічних важелів, санкцій для одних компаній і преференцій для інших, — акцентує Артем Філіпенко. — Останнім часом, додався ще й фактор вакцини проти COVID-19. Наприклад, недавно Росія прислала кілька десятків тисяч доз своєї вакцини як гуманітарну допомогу і екс-президент Додон на цьому вдосталь попіарився".

Експерт підкреслює, що Партія соціалістів — це відверто ворожа Україні сила, яка зараз проводить активну антиукраїнську пропаганду в Молдові. Тому поразка соціалістів і перемога пропрезидентської проєвропейської партії — це вже позитивний момент. Є можливість налагодити конструктивний діалог і знайти точки зближення між двома нашими країнами.

"З іншого боку, не варто розглядати ситуацію в Молдові виходячи з українського досвіду, — зазначає Артем Філіпенко. — Навіть в умовах проєвропейського і прозахідного курсу, Кишинів буде намагатися уникнути конфронтації з Москвою. Сьогодні надії, які громадяни Молдови пов'язують з Майєю Санду — це перш за все надії на внутрішні зміни і подолання корупції. Питання геополітичного вибору тут, скоріше, на другому місці. Крім того, в українсько-молдавських відносинах є проблемні питання, наприклад, питання будівництва України гідроелектростанцій на Дністрі або питання демаркації кордону, які не передбачають простих рішень. Будуть і складні переговори, і суперечки, і пошуки компромісів".

"В результаті нових виборів в Молдові може, нарешті, бути створена дієздатна влада"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій наголошує, що в результаті нових виборів в Молдові може, нарешті, бути створена дієздатна влада.

"Конституція Молдови така, що там це буває досить рідко. Там створена специфічна конструкція парламентської республіки, схильна множити протиріччя між президентом і парламентом", — зазначає експерт.

Олександр Палій акцентує, що Молдова — природний партнер і друг України, більшість наших інтересів збігаються. У тому числі у протидії з РФ. Тому для України дієздатна влада в Молдові — важлива.

"Така влада, орієнтована на національні інтереси Молдови, якщо вона встановиться в результаті перемоги коаліції Санду, буде здатна проводити антикорупційні реформи і послаблювати деструктивний вплив Росії в цій країні. Важливим аргументом стала і позиція Конституційного суду. Тепер, швидше за все, вибори відбудуться. Поки шанси коаліції, готової підтримати президента Санду, виглядають трохи більш переважно", — резюмує Олександр Палій.

Як повідомлялося, експерти спрогнозували, як можуть пройти вибори на 184-му та 197-ом округах в Херсонській та Черкаській областях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини