Головна Новини Світ Решта світу США, Британія та Австралія створили новий військовий альянс
commentss НОВИНИ Всі новини

США, Британія та Австралія створили новий військовий альянс

Ініціатива отримала назву Aukus

16 вересня 2021, 10:54
Поділіться публікацією:

США, Великобританія та Австралія прийняли рішення про створення тристороннього партнерства у сфері безпеки, спрямованого на протистояння Китаю. Як інформує видання "Коментарі", про це пише "The Guardian".

США, Британія та Австралія створили новий військовий альянс

США, Британія та Австралія створили новий військовий альянс. Фото: fakty.com.ua

Ініціатива вже навіть отримала назву Aukus. Про її старт повідомив президент США Джо Байден і голови урядів Борис Джонсон і Скотт Моррісон після брифінгів у США, в яких угода була презентована як така, яке об'єднує три англомовні країни, які й вирішили поглибити співпрацю.

Борис Джонсон висловив думку, що новий альянс буде сприяти зміцненню оборони трьох країн і призведе до створення нових робочих місць. Цікаво, що під час представлення нового альянсу жодна зі сторін не заявила прямо, що новий союз ставить головним своїм пріоритетом стримування Китаю.

Першим важливим сигналом для всього світу стало те, що три країни наступні 18 місяців будуть працювати над тим, щоб створити план проєкту, який допоможе Австралії стати сьомою країною у світі, яка буде озброєна підводними човнами з ядерними реакторами. Вони будуть працювати тихіше, ніж підводні човни на дизельному паливі й мати набагато більше шансів не бути виявленими супротивником. При цьому Австралія чітко заявила, що вона не буде прагнути створювати ядерну зброю, це доконаний факт. Три стани відзначили, що вони мають намір більш щільно узгоджувати свої зовнішні дії, як і реакцію на ті чи інші виклики.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США готові приєднатися до "Нормандського формату": Нуланд зробила чітку заяву.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини