Головна Новини Світ Решта світу Третя світова війна: чи можна вважати, що вона вже йде
commentss НОВИНИ Всі новини

Третя світова війна: чи можна вважати, що вона вже йде

Експерти пояснюють, яка зараз ситуація у геополітиці та на зовнішніх ринках

16 березня 2022, 12:47
Поділіться публікацією:

Третя світова війна: чи можна вважати, що вона вже йде

Фото ілюстративне / Pixabay

На думку секретаря РНБО Олексія Данилова, світ має усвідомити, що війна проти України – це початок Третьої світової війни. Відповідну заяву він зробив у інтерв'ю НВ. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи можна вважати, що Третя світова вже йде.

Війна так чи інакше стосується всіх

На думку політтехнолога Бориса Тизенгаузена, Данилов має рацію – і Третя світова вже йде.

"Агресором виступає не лише РФ, а й Білорусь. Адже остання територію віддала під плацдарм для вторгнення російських військ, для запуску ракет і літаків. Отже, за великим рахунком, проти України воює дві країни. Незважаючи на те, що офіційно Білорусь своїх військ для вторгнення не задіяла. Плюс – Росія рекрутує різних найманців, у тому числі сирійських, підтягує терористів із різних країн", – зазначає експерт.

Він також наголошує, що на боці України виступає весь цивілізований світ. Країни ЄС, США, Японія, Канада, Австралія, багато інших так чи інакше залучені до того, що відбувається.

"Нам допомагають фінансово, озброєнням, сюди їдуть воювати проти путінської орди численні іноземні добровольці, низка представників ЧВК. Так, на території інших держав війна не ведеться. Але вона так чи інакше торкається всіх. Вже збито російських безпілотників над країнами ЄС та НАТО. Причому один з них був начинений вибуховими речовинами з дрібними елементами, що вражають, – пояснює Борис Тізенгаузен. – Все говорить про те, що якщо не на військовому рівні, а то й фізично, то в економічному сенсі весь світ втягнутий у Третю світову війну. Санкції, розриви логістичних ланцюжків, контрактів та проектів, припинення стабільних поставок того ж таки продовольства – це вже позначилося на всіх. І лише посилюватиметься, якщо конфлікт не припиниться якнайшвидше".

Експерт звернув увагу на ще один важливий момент, який підтверджує, що Третя світова йде повним ходом.

"А саме – риторика офіційних представників російської влади та всіх телеканалів РФ (які є рупорами Кремля). Вона звучить у стилі – а може, нам піти далі? Чи може нам не зупинятися в Україні, а взятися за Польщу, країни Балтії? Звучать прямі загрози на кшталт – ми зараз проб'ємо коридор не лише у Крим, а й у Калінінград. І в комплексі виходить, що весь світ – так чи інакше – втягнутий у війну, яку розв'язала РФ. І фізично вже багато країн відчувають наслідки цієї трагедії. У тому числі демографічно – мільйони українських біженців ринули до країн ЄС. А біженці – це також елемент глобальної війни", – резюмує Борис Тізенгаузен.

НАТО та Китай намагаються уникнути Третьої світової війни

Політолог Дмитро Воронков не вважає, що Третя світова вже йде. Але згоден про те, що формуються причини, підвищуються ризики для світової війни.

"Ми вже бачимо глобальну економічну війну Заходу із Росією. Є певна участь Китаю у цьому ж ракурсі. Майже всі великі гравці так чи інакше вже залучені до переділу ринків. Але не у відкрите військове протистояння", – пояснює експерт.

Щодо військових нюансів, то, на думку політолога, є низка сценаріїв, які можуть спровокувати Третю світову.

"Наприклад, загроза трагедії на якійсь із захоплених окупантами українських АЕС. Тоді НАТО навряд чи зможе залишитись осторонь, адже загроза поширюватиметься і на країни-члени Альянсу, які межують з Україною. Ще один сценарій – шалені снаряди та ракети, випущені РФ, можуть потрапити на територію країн НАТО. Що також може спровокувати Альянс на відкрите входження у війну. Що в тому, що в іншому випадку у військовий компонент може втрутитися і Китай", – прогнозує Дмитро Воронков.

Але поки що, продовжує він, ми бачимо, що ні Альянс, ні КНР не хочуть такого розвитку ситуації. І всіляко намагаються уникнути Третьої світової війни.

"КНР взагалі зацікавлена в тому, щоб РФ продовжували добивати санкціями. Тоді Пекін економічно та навіть політично зможе поглинути Росію. І розширити свої зони впливу геополітично, і купувати задешево її ресурси, включаючи енергетичні. Ослаблення РФ цікаве і Заходу, – упевнений Дмитро Воронков. – Тож нинішня ситуація, в якій, на жаль, найбільше страждає Україна, певною мірою вигідна для ряду великих гравців. Але не Третя світова. Та сама історія з винищувачами, які нам ніяк не дадуть, те ж саме не закриття над Україною неба демонструють, що НАТО дуже обережно ставиться до ситуації, щоб не спровокувати агресора перейти, скажімо так, на новий рівень конфронтації. Тому так, ризики Третьої світової є, вони підвищуються, але говорить про те, що вона вже йде, ми не можемо".

Як повідомляв портал, три тижні російсько-української війни відкрили світові очі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини