Головна Новини Світ Решта світу У Казахстані збирають підписи з вимогою розкрити імена загиблих під час протестів
commentss НОВИНИ Всі новини

У Казахстані збирають підписи з вимогою розкрити імена загиблих під час протестів

Влада повідомила, що всього загинули або пропали безвісти 225 людей

16 січня 2022, 21:55
Поділіться публікацією:

У Казахстані громадяни почали збирати підписи, щоб влада розкрила імена загиблих під час протестів. Вони також вимагають, щоб сім'ям жертв та постраждалим було надано фінансову допомогу. Про це повідомляє казахське видання "КазТАГ". Влада повідомила, що всього загинули або зникли безвісти 225 людей.

У Казахстані збирають підписи з вимогою розкрити імена загиблих під час протестів

Казахстан - фото з відкритих джерел

“Вимагаємо оприлюднити імена 225 людей, які загинули та зникли безвісти. Крім того, вимагаємо надати допомогу близьким загиблих і тих, хто отримав тяжкі поранення на кошти фонду "Народа Казахстану", — цитує агентство заяву ініціативної групи.

Вони додали, що жертвами стали випадкові особи та багатодітні батьки. Ініціативна група вважає, що кількість загиблих зростатиме. Вони апелюють тим, що досі невідома кількість зниклих та лікарень.

"Усім потрібно надати допомогу та оприлюднити дані", — наголошується у зверненні.

Нагадаємо, протягом першого тижня 2022 року Казахстан поринув у політичну кризу, яка супроводжувалася масштабними погромами, запеклими перестрілками, розгонами акцій протесту на вулицях Алмати, Актау та в низці інших міст на півдні та заході країни. Апофеозом кризи стало введення в Казахстан на прохання президента Касима-Жомарта Токаєва збройного угруповання під егідою ОДКБ чисельністю понад 3 тис. осіб за участю військовослужбовців із Росії, Білорусі, Вірменії, Киргизстану, Таджикистану. "Коментарі" розбиралися в причинах політичної кризи в Казахстані та чиїх інтересах політичні пертурбації в багатій нафтою країні.

Все почалося з акції протесту 2 січня у місті нафтовиків Жанаозен проти підвищення на 50% ціни на скраплений вуглеводневий газ (СУГ), який використовується для заправки автомобілів та опалення. За кілька днів мітинги поширилися на Атирау, Алмати, Актау та інші великі міста, на яких висувалися політичні вимоги відправити у відставку голови Ради безпеки та колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, весь урядовий склад, провести реформи.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини