У Німеччині зупинили експорт зброї до Казахстану

Влада Німеччини вирішила припинити постачання продукції військового призначення до Казахстану

Влада Німеччини вирішила припинити постачання продукції військового призначення до Казахстану на тлі протестних подій. Про це повідомив держсекретар Федерального міністерства економіки та захисту клімату Свен Гігольд у Twitter.

"Вчора я наказав припинити весь експорт зброї з Німеччини до Казахстану. Я також уважно розгляну попередній експорт озброєнь", – сказав Свен Гігольд.

Відповідне рішення було ухвалено після введення військ ОДКБ та наказу президента Касіма-Жомарта Токаєва відкривати вогонь протестувальникам без попередження. У 2021 році в Німеччині видали 25 ліцензій на постачання оборонної продукції до Казахстану на загальну суму близько 2,2 млн. євро.

Нагадаємо, що сталося, що відбувається і що важливо для розуміння України? Чи може щось подібне статися незабаром у нашій країні? Відповіді на ці запитання портал "Коментарі" шукав разом із експертами. Протести жорстко придушені, прихильники Назарбаєва оголошені національними зрадниками, а Казахстан потрапляє в серйозну залежність від Кремля Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков наголошує, що події в Казахстані починалися як стихійний протест громадян проти економічних рішень влади, які не влаштовували їх. Але практично відразу цей протест переріс у боротьбу двох кланів – колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва та нинішнього Касима-Жомарта Токаєва.

"Саме клановою сутичкою за владу пояснюється і застосування зброї, і організованість дій, і жорстокість з обох сторін. Природно, у процесі взяли активну участь мародери і кримінал. При цьому, ніякої структурованої опозиції там не виявилося. Судячи з усього, Назарбаєв недієздатний, оскільки він жодного разу не з'явився в ефірі та не підтримав своїх прихильників", – акцентує аналітик.