Головна Новини Світ Решта світу Учені б'ють на сполох - околичне море Льодовитого океану вперше не покрилося льодом
commentss НОВИНИ Всі новини

Учені б'ють на сполох - околичне море Льодовитого океану вперше не покрилося льодом

Вчені стурбовані, адже це явище може стати фатальним для планети

23 жовтня 2020, 19:50
Поділіться публікацією:

Море Лаптєвих — околичне море Північного Льодовитого океану — вперше не замерзло до середини осені. Про це повідомляє The Guardian.

Учені б'ють на сполох - околичне море Льодовитого океану вперше не покрилося льодом

Фото: twitter.com/InterEnergo

Причина відсутності покриву льоду в морі криється в ненормальному для регіону теплі на півночі Росії, а також в атлантичних течіях в Арктику, які потрапляють значно північніше і таким чином порушують розшарування між теплими глибокими й холодними поверхневими водами. Температура океану в цьому районі стала вище середньостатистичної на 5 градусів, в результаті чого сповільнюється утворення льоду.

"Ймовірно, до середини 21 століття станемо свідками того, що Арктика не замерзне взимку", — зазначив учений Закарі Лейб з Університету Колорадо.

За словами старшого наукового співробітника Національного центру даних снігу і льоду США Уолтера Мейєра, основна частина старого льоду в Арктиці тане, залишається лише тонка кірка сезонного. Мейер стурбований тим, що кількість арктичного льоду зменшилася у два рази в порівнянні з 1980-ми роками.

Учені б'ють на сполох, адже чим довше буде замерзати Арктика, тим швидше вона буде нагріватися. В результаті утворюється менший крижаний щит, а значить менша біла площа, яка відбиває сонячне тепло в космос.

Раніше "Коментарі" писали про те, що конкурс кандидатів до складу 26-ї Української антарктичної Експедиції становить понад 8 осіб.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини