Головна Новини Світ Решта світу В Ісландії запустили завод з відкачування вуглекислого газу з повітря
commentss НОВИНИ Всі новини

В Ісландії запустили завод з відкачування вуглекислого газу з повітря

Завод в Ісландії називається Orca

14 вересня 2021, 02:06
Поділіться публікацією:

В Ісландії заробив найбільший в світі завод, який відкачує вуглекислий газ з повітря і відкладає його під землю. Про це повідомляє Reuters.

В Ісландії запустили завод з відкачування вуглекислого газу з повітря

Завод - фото з відкритих джерел


Швейцарський стартап Climeworks AG, який спеціалізується на уловлюванні вуглекислого газу безпосередньо з повітря, в партнерстві з ісландської фірмою зі зберігання вуглецю Carbfix розробив установку, яка виділяє з повітря до 4000 тонн CO2 на рік. Це еквівалент щорічних викидів приблизно 790 автомобілів. За даними Міжнародного енергетичного агентства, в минулому глобальні викиди CO2 становили 31,5 млрд тонн. Прямий захоплення повітря — одна з небагатьох технологій з вилучення вуглекислого газу з атмосфери. Вчені вважають, що вона має життєво важливе значення для стримування глобального потепління.


Завод в Ісландії називається Orca. Він складається з восьми великих контейнерів, зовні схожих на ті, що використовуються в судноплавної галузі. Контейнери оснащені високотехнологічними фільтрами і вентиляторами для уловлювання вуглекислого газу.


Нагадаємо, згідно з новим дослідженням, тропічні ліси бразильської Амазонії стали більше виділяти вуглекислого газу, ніж поглинати. Вчені з США і Великобританії вирішили розібратися в причині такого феномена, і почали використовувати дані супутникового моніторингу для вимірювання накопичення вуглецю в період з 2010 по 2019 рік над бразильськими джунглями. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Climate. Виявилося, що за останнє десятиліття великі площі тропічних лісів були пошкоджені або знищені через діяльність людини і зміни клімату. В результаті головні "легені планети" стали більше виділяти вуглекислого газу, ніж поглинати його. Як показало дослідження, два роки тому через вирубку зникли 3,9 мільйона гектарів лісів Амазонії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини