Головна Новини Світ Решта світу Вчені розробили медичні бинти з клітин шкіри: для чого їх застосовуватимуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розробили медичні бинти з клітин шкіри: для чого їх застосовуватимуть

Біобинти з клітинами шкіри використовуватимуть космонавти NASA для лікування відкритих ран

18 січня 2022, 16:42
Поділіться публікацією:

Вчені розробили медичні бинти з часточками людської шкіри. Такі медичні засоби будуть відправлені для космонавтів NASA. Розробники ще створили портативний принтер під назвою Bioprint FirstAid. Про це пише tjournal.

Вчені розробили медичні бинти з клітин шкіри: для чого їх застосовуватимуть

Вчені NASA створили біобінти, фото NASA

Такий біопринтер космонавти будуть використовувати, коли порізалися чи отримали опіки. В основі бинта - біочорнила з живими клітинами людей. Бинт, який "друкує" біопринтер, миттєво покриває рану й зупиняє кровотечу, бо швидко застигає. Щоб рани швидше гоїлися до складу бинта додали живі клітини. 

В умовах невагомості кровотечу зупинити дуже важко, тому вчені виготовили новий вид біобинтів спеціально для астронавтів. Перший біопринтер космонавти NASA отримали ще в грудні для випробування в умовах невагомості. Поки що вони тестують бинти без клітин.

"Процес 3D-біодруку в ручному біопринтері Bioprint First Aid (Bioprint FirstAid) дозволяє швидко використовувати раніше приготовлені біочорнила, що містять власні клітини пацієнта, для формування пластиру в разі травми. Процес друку вимагає 10 хвилин", йдеться в повідомленні на сайті NASA.

Також там зазначається, що в майбутньому можливе поєднання клітин або специфічних для тканин біоматеріалів з різними типами клітин і 3D-біодруком з високою роздільною здатністю. Таким чином вчені зможуть розробляти нові методи моделювання тканин і органів. Біодрук живої тканини може бути інструментом для лікування ран в космосі.

"Власні клітини тіла можуть бути вилучені з крові та жирової тканини перед початком місії, і в разі невідкладної ситуації можна отримати негайне лікування без будь-якої затримки. У зв’язку з цим персоналізований пластир для загоєння ран у космосі матиме велику користь і є важливим кроком для подальшої персоналізованої медицини", — йдеться в описі дослідження.

Як повідомляв портал "Коментарі", вчені знайшли в космосі одразу два найбільш смертоносні об'єкти у Всесвіті. 

Вчені розробили медичні бинти з клітин шкіри: для чого їх застосовуватимуть - фото 2
Вчені розробили медичні бинти з клітин шкіри: для чого їх застосовуватимуть - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини