Головна Новини Світ Решта світу Як закрити лазівки для обходу санкцій росією та чи піде на цей крок Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Як закрити лазівки для обходу санкцій росією та чи піде на цей крок Захід

Експерти пояснили, що відбувається в сфері економічного тиску на рф, чому він недостатній і невигідний для бізнесу

9 червня 2022, 19:00
Поділіться публікацією:

Днями міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував ЄС за ухвалені санкції проти росії та заявив, що в 7-му пакеті санкцій треба передбачити закриття лазівок для росії, що дозволятимуть рф обходити накладені обмеження. Експерти проаналізували, які це мають бути заходи й наскільки радикальні.

Як закрити лазівки для обходу санкцій росією та чи піде на цей крок Захід

Фото ілюстративне / Pixabay

Іноземні політики витримують баланс вигоди кожен для своєї країни

Олександр Болтян, аналітик компанії Esperio, вважає, що Україна оптимістично очікує запровадження нових обмежень проти агресора. Однак бізнес має своє розуміння та шукає, як обійти санкції, діє з огляду на власну вигоду.

"Якщо ми бачимо повідомлення, що якась компанія йде з Росії, це не тому, що вони всередині компанії так політично вирішили. Це тому, що держава, на території якої створено компанію, і де живуть власники, диктує що робити. І сьогодні такі рітейлери шукають юридичні шляхи вирішення ситуації, щоб не втрачати ринок. Наприклад, вже надходять повідомлення, що Zara, Massimo Dutti та інші бренди іспанської компанії Inditex планують відновити роботу у Росії вже у червні. Директор департаменту торгової нерухомості Knight Frank Russia заявила в ЗМІ, що планують відкриття в літній період, щоб продати сезонний товар, що залишився, і увійти в осінь з новою колекцією. Якщо говорити про нові енергетичні санкції, що шкодить як економікам імпортерів, так і економіці експортеру – всі ми бачимо, що влада не поспішає із забороною лазівок", — пояснює він.

Причиною такої поведінки іноземних компаній та інших держав експерт вважає невигідні нові умови для імпортерів. Наприклад, через ріст ціни на барель нафти до рівня 140-150 доларів США різко зросте інфляція всіх валют.

"Чекати, що для Росії лазівки закриють не доводиться. Політики витримують баланс вигоди кожен для своєї країни, а не лише виступають на підтримку України. З іншого боку, є, наприклад, дуже важливі елементи експорту РФ – це добрива. Там санкції не запровадили, а у США вони записані у продукцію першої необхідності. За такими деталями можна судити про політичні пріоритети наших союзників та готовність ставити у пріоритет нашу країну своїми санкціями", — наголошує аналітик.

На його думку, нові секторальні санкції у сферах енергетики, фінансів та торгівлі, ймовірно, знову ж таки прискорять зростання цін на нафту. Тому їх прийняття союзники будуть відтягувати. ЄС готовий ухвалювати персональні санкції проти російських олігархів, високопосадовців та керівників держпідприємств, але це не створює труднощів для функціонування їхніх компаній.

"Тобто формально ЄС щось зробить, але навряд чи це вплине на РФ. Багато хто переводить грошові рухи та активність свого бізнесу за юридичними лазівками через треті країни, треті особи, і продовжують працювати, як і працювали раніше. Закриття всіх лазівок для обходу та уникнення санкцій бізнесменами РФ має бути вигідним для ЄС та Америки, а також має бути реалізованим через тиск на інші країни. Інакше ця опція неможлива, як би країни ЄС та Америка не хотіли цього. Є дружні Росії країни, які ще підтримують її. Одним із найпотужніших ударів по РФ став тиск на авіацію — у будь-якій країні ця галузь сильно залежить від імпорту, і Росія — не виняток. Через санкції в Росію не постачають ні літаки, ні запчастини, відключено закордонну техпідтримку та програмне забезпечення. Ось це можна вважати достатнім колапсом для країни агресора на майбутні роки, що неможливо буде легко виправити. І це можна вважати тригером для тиску на політиків РФ", — додає експерт.

Купуючи російські енергоносії Європа буде стимулювати продовження цієї війни з обох боків

Співзасновник Аналітичної консалтингової агенції "Українська Фабрика Думки", кандидат наук держуправління Юрій Гаврилечко говорить, що Європа не може фінансувати обидві сторони (Україні допомагати зброєю та фінансами, а в росії купувати газ і нафту) військового конфлікту та чекати на припинення війни в Україні. На його думку, або не буде росії, або не буде України. 

Експерт вважає, що Європа та світ мають піти на три ключові кроки задля досягнення максимального тиску на економіку агресора та виснаження його фінансових запасів. Адже битву виграє армія, а війну — економіка.

"Санкції проти росії мають відрізати її від фінансових потоків. На жаль, поки що цього не зроблено. Треба, щоб росіяни не могли продавати, а головне, щоб вони не могли отримувати за це гроші. Є два напрямки, в яких мають бути сконцентровані санкції. Перший — блокування російського експорту, частина роботи вже зроблена. Поки не будуть перекриті трубопроводи, всі інші санкції не настільки впливають на економіку росії, як нам би хотілося", — говорить він.

Юрій Гаврилечко зазначає, що потрібно фізичне блокування газопроводів "Дружба", Українська ГТС, знищення білоруського трубопроводу, російського "Південного потоку". Адже лише знищення труб та фізична неможливість качати по них газ дасть можливість припинити постачання енергоносіїв рф до Європи та дозволить санкціям працювати ефективно.

Другою важливою умовою експерт називає відключення всіх росбанків від  SWIFT, щоб росіяни ніде в світі не могли розрахуватися за допомогою своїх банків.

"Третій момент — впровадження санкцій проти всіх росіян. Росіяни у всьому світі мають бути позбавлені прав людини. Санкції мають бути впроваджені проти всіх, хто має російські паспорти, тобто треба позбавити бізнесменів та олігархів рф всіх інших громадянств. Якщо всі три напрямки будуть реалізовані, то вони не дадуть росії отримувати потрібні їм ресурси для ведення війни. Якщо цього не буде зроблено, ми матимемо довготривалу війну на виснаження, де, як не дивно, Європа буде стимулювати продовження цієї війни з обох боків: з одного боку надаючи нам допомогу, а з іншого — сплачуючи за російські енергоресурси", — пояснює Юрій Гаврилечко.

Як писав портал "Коментарі", чи наважиться Європа надати статус кандидата в члени ЄС для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини