Головна Новини Світ Решта світу Які країни продовжують купувати російські нафту та газ
commentss НОВИНИ Всі новини

Які країни продовжують купувати російські нафту та газ

Скільки росія отримала грошей за нафту та газ з лютого

6 липня 2022, 17:10
Поділіться публікацією:

Центр досліджень енергетики і Clean Air зробили аналіз даних про трубопровідну та морську торгівлю російськими горючими корисними копалинами станом на 3 червня. Дослідження показує, що росія отримала 93 мільярди євро доходу від експорту викопного палива за ці 100 днів війни (24 лютого — 3 червня).

Які країни продовжують купувати російські нафту та газ

Фото ілюстративне / Pixabay

Росія витрачає приблизно 840 мільйонів євро на день з лютого, але дохід від експорту викопного палива перевищував цю суму протягом перших 100 днів війни. ЄС імпортував 61% цього обсягу та сплатив 57 мільярдів євро.

Найбільшими імпортерами були Китай (12,6 млрд євро), Німеччина (12,1 млрд євро), Італія (7,8 млрд євро), Нідерланди (7,8 млрд євро), Туреччина (6,7 млрд євро), Польща (4,4 млрд євро), Франція (4,3 млрд євро) та Індія (3,4 млрд євро).

Росія отримує прибутки в суму 46 млрд євро від продажу сирої нафти, 24 млрд євро від прокачки газу трубопроводами, 13 млрд євро з продажу нафтопродуктів, 5,1 млрд євро з СПГ і 4,8 млрд євро з вугілля. Доходи рф від експорту падають з березня, але залишаються рекордно високими.

Обсяги імпорту енергоресурсів з рф в травні незначно впали, приблизно на 15% порівняно з попереднім часом до вторгнення, оскільки багато країн і фірм уникали російських поставок. Зниження попиту та пільгової ціни на російську нафту обійшлося країні приблизно 200 мільйонів євро на день у травні.

Які країни продовжують купувати російські нафту та газ - фото 2

Втім, збільшення попиту на викопні енергоносії створило й надприбуток: середні експортні ціни росії були в середньому на 60% вищими, ніж минулого року, навіть якщо вони були знижені до міжнародних цін.

Китай обігнав Німеччину за кількістю імпорту енергоресурсів, остання вдалася до помірного скорочення імпорту нафти з росії. Польща та Сполучені Штати відмовилися від російських енергоресурсів. Литва, Фінляндія та Естонія зменшили імпорт більш ніж на 50%.

Купують в рф паливо з дисконтом Франція та Бельгія. Індія, Франція, Об'єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія збільшили імпорт.
Оскільки російська нафта все більше постачається на більш віддалені ринки, росії потрібно все більше танкерів. Жорсткі санкції
проти танкерів, що транспортують російську сировину, суттєво обмежують можливості для такого роду перенаправлення російського експорту. У квітні-травні 68% поставок російської сирої нафти здійснювалися кораблями, що належать компаніям ЄС, Великобританії та Норвегії та Швеції. Тільки грецькі танкери перевозять 43%. Для поставок до Індії та Близького Сходу частка перевезень була навіть вищою – 80%.

Як писав портал, замість постачання газу з росії, яка продовжує війну проти України, в Міненергетики планують закупити скраплений газ в країн Близького Сходу, США та Африки, уклавши контракти на фінансування цих закупівель від міжнародних організацій




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини