Головна Новини Світ Решта світу Які стихійні лиха загрожують людству в найближчі 30 років
commentss НОВИНИ Всі новини

Які стихійні лиха загрожують людству в найближчі 30 років

Лісові пожежі почастішають на континентах в наступні роки

23 лютого 2022, 21:00
Поділіться публікацією:

Лісові пожежі виникатимуть на 50% частіше до кінця століття та спустошуватимуть країни на планеті. Загострення кліматичної кризи та зміни в землекористуванні спричиняють глобальне зростання кількості екстремальних лісових пожеж, причому до 2030 року прогнозується збільшення на 14%, а до 2050 року – на 30%, згідно зі звітом ООН. Про це пише The Guardian.

Які стихійні лиха загрожують людству в найближчі 30 років

Фото ілюстративне / Pixabay

Результати звіту свідчать про необхідність радикальних змін у державних видатках на боротьбу з пожежами. У звіті говориться, що уряди витрачають свої гроші не туди, зосереджуючись на роботі екстренних служб, коли треба витрачати на запобігання пожежам.

У звіті GRID-Arendal, некомерційного центру екологічних комунікацій, говориться, що лісові пожежі вже перестали бути чимось неочікуваним. Однак вони несуть в собі небезпеку для суспільства, економіки або навколишнього середовища.

У документі дослідники закликають до "формули пожежної готовності" зі збалансованими інвестиціями, щоб половина коштів витрачалася на планування, запобігання та готовність, приблизно третина на реагування та 20% на відновлення. На думку професорки Саллі Арчібальда, екологині з Університету Вітватерсранда в Йоганнесбурзі, такий розподіл коштів дасть можливість мінімізувати збитки від пожеж.

Існує багато природних превентивних засобів боротьби з пожежами. Наприклад, спалювати суху рослинність під контролем, випасати тварин на ландшафтах, що можуть виникати пожежі, випилювати дерева, що розташовані занадто близько до будинків людей.

Дослідження показують, що найбільше лісових пожеж виникає в регіонах, де розташовані ближче до екватора. Лісові пожежі загострюють кліматичну кризу, знищуючи торф’яники, ліси. Відновлення екосистем, таких як водно-болотні угіддя та торфовища, допомагає запобігти виникненню пожеж і створює буфери в ландшафті. Зміна клімату проявляється в посушливій погоді, підвищенні температури повітря та сильних вітрах — все це сприяє виникненню та поширенню пожеж. Також в результаті горіння збільшуються викиди вуглецю в атмосферу.

Людству треба приділяти більше уваги запобіганню лісовим пожежам, покращуючи стандарти охорони здоров’я та безпеки для пожежників, підвищуючи обізнаність людей про небезпеку вдихання диму, небезпеку розведення багать в посушливу погоду, фінансування заходів із запобігання виникненню пожеж.

Як повідомляв портал "Коментарі", Україна поступово переходить у новий, не властивий для неї клімат, у зв'язку із чим українці мають готуватися до вагомих змін уже цього року. Це виражатиметься у великій кількості опадів, аномальних температурах, що може призводити до негативних наслідків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини