Головна Новини Світ Росія Анексії та мобілізація прискорять крах РФ: чи може це статися – з чого все почнеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Анексії та мобілізація прискорять крах РФ: чи може це статися – з чого все почнеться

Поки що протестних акцій усередині самої Росії надто мало, але розхитування країни вже почалося

30 вересня 2022, 14:47 comments1185
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 29 вересня президент України Володимир Зеленський серед іншого зазначив, що звернувся до народів Кавказу, Сибіру, інших корінних народів Росії із закликом боротися проти путінської війни. За його словами, Росія новою анексією приєднає себе до тієї катастрофи, яку вона принесла на окуповану територію України – і остаточно доб'є ті інституції нормальної державності, які ще залишалися в РФ. Як оцінюєте такі заяви? Чи можуть анексії та мобілізація прискорити крах країни-агресора? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Анексії та мобілізація прискорять крах РФ: чи може це статися – з чого все почнеться

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Вибух на Кавказі може статися лише у разі переконливої перемоги України

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна впевнена, що анексії нових територій прискорять крах Росії.

"Цей процес було запущено після анексії Криму завдяки західним санкціям. І хоча РФ на той момент мала великий запас ходу і відчутних результатів від санкцій ми, принаймні, в Україні, не помітили, проте вже тоді вони почали працювати на ослаблення російської економіки і вдарили по політичній та бізнес-репутації РФ як партнера західного світу. Масштабні санкції після початку Росією повномасштабної війни проти України взагалі призвели до міжнародної ізоляції, яка все більше посилюється внаслідок позбавленої будь-якої логіки політики Володимира Путіна", – зазначає Ганна Малкіна.

За її словами, намір анексувати нові території повністю абсурдний – як у формулюваннях відповідних указів, так і в територіально-адміністративному плані.

"Укази Путіна повідомили всьому світу, що на світ з'явилися чотири абсолютно нові, не підкріплені ні етнічним, ні політичним принципом народу: херсонський народ, запорізький народ, донецький, луганський. РФ намагається приєднати до себе території із абсолютно незрозумілими кордонами, – наголошує політолог. – Незрозумілими навіть для себе. Усе це вносить хаос, передусім, у систему управління Росії. А абсурдність "підстав" для такого рішення, "легітимізованих" фейковими референдумами бачать, мені здається, навіть люди, які нічого не розуміють у міжнародному праві".

При цьому, на думку Ганни Малкіної, протестні настрої в Росії, як і раніше, мають маленький потенціал.

"Основна частина населення за межами МКАДу давно отруєна російською пропагандою, – пояснює вона. – Це те населення, злиденне та малоосвічене, яке легко переконати, що на вільну та незалежну Росію напало кровожерливе НАТО, яке хоче відібрати у росіян лапті, хмиз і духовність. Навіть "часткова мобілізація", яка перетворилася за фактом на загальну, не стала причиною по-справжньому протестних акцій. Мобілізація мало не підпалила Кавказ, але й там "вогнище революції" не розгорілося. У генетичній пам'яті Кавказу ще свіжі спогади про першу та другу Чеченські "кампанії", які стали залякуванням не тільки для ічкерійців, а й для дагестанців, інгушів та й для всіх інших народів, яким не пощастило жити під російським триколором. Вибух на Кавказі може статися лише у разі переконливої перемоги України. Лише цей приклад, а головне, усвідомлення того, що Росію можна перемогти, зможе стати каталізатором революційних настроїв та дій у регіонах РФ".

Україна має допомогти зі створенням урядів у вигнанні для суб'єктів Російської Федерації

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко сподівається, що після таких заяв президента Володимира Зеленського будуть і відповідні дії. А саме – створення за допомогою України урядів у вигнанні для суб'єктів Російської Федерації, а також – збройних формувань цих суб'єктів, які разом із ЗСУ знищуватимуть армію РФ та стануть основою для державних інститутів нових держав, які з'являться після розпаду Росії.

"Також з цими самими урядами у вигнанні необхідно розпочати підписання договорів про військово-політичне та економічне співробітництво, спираючись, зокрема, на спільне використання надр та транспортної інфраструктури", – вважає експерт.

Крім того, за словами Юрія Гаврилечка, потрібно чітко позначити українську позицію щодо повернення історичних територій України, які окуповані РФ і зараз належать до Курської, Білгородської областей, Краснодарського краю тощо.

"Росія має зникнути з політичної карти світу. І до цього треба буде докласти ще багато зусиль", – констатує експерт.

Вже видно, що мобілізація може призвести до неконтрольованих деструктивних процесів усередині російських держав і суспільства

На думку політолога Андрія Окари, поки що важко сказати, як нові анексії вплинуть на крах країни-агресора. А ось мобілізація – точно цей процес пришвидшить.

"Щодо анексії, вона актуалізувала проблеми ядерної війни, – зазначає експерт. – Адже Росія погрожує застосувати все озброєння, яке є в її розпорядженні, якщо ЗСУ продовжать наступальні дії на тепер уже, за кремлівською логікою, "російських територіях". Як вважає більшість експертів, які займаються математичним моделюванням ядерної війни ще за радянських часів, навіть обмін тактичними ядерними ударами з високою ймовірністю призведе до обміну стратегічними ядерними ударами, а це в перспективі – знищення всього живого на Землі. А все тому, що в одного ідіота є складне сприйняття історії України".

За словами Андрія Окари, Кремль, як наперсточник, грає в три наперстки – мобілізація, псевдореферендуми-анесія та ядерна загроза.

"Вже видно, що мобілізація може призвести до неконтрольованих деструктивних процесів усередині російських держав та суспільства, – вважає експерт. — Історично російська держава періодично висувала деякі складні вимоги до населення — і найбільш пасіонарні люди тікали. Зараз вийшло те саме. Втекли найбільш пасіонарні люди – у всілякі напрямки. А ті, хто залишився, у більшості регіонів смиренно звикають до умов мобілізації, яка може перетворитися на фактичний геноцид. У неслов'янських республіках Росії (що і говорив президент Зеленський) ця перспектива найбільш очевидна і болюча".

Політолог пояснює, більшість неслов'янських республік РФ мають демографічні проблеми. Представників корінних народів дедалі менше.

"А найбільші втрати у війні проти України – якраз у Дагестані та Бурятії. Чи це свідомо робиться – не так важливо. Важливим є результат. А він такий, що війна проти України зачистила в самій РФ молоде, енергійне чоловіче населення Дагестану, Бурятії, інших неслов'янських суб'єктів федерації. Тим самим знижується гіпотетичний сепаратистський потенціал", – зазначає Андрій Окара.

Він вважає, що Зеленський у подібних зверненнях виступає не просто як політичний діяч, а й як гуманіст. Меседж – щоб зберегтися тим чи іншим народам, їм треба припинити брати участь у божевільних авантюрах Кремля.

"Той самий Дагестан виявився найенергійнішим щодо протестів. Кремль, схоже, вже пошкодував про деякі свої кроки. У Російській імперії різні загальнонаціональні протести – іскри запалювалися, як правило, на національних околицях. У Башкирії, Україні, на Кавказі. Через ідей імперського центру, що насаджуються, там починалися тектонічні зрушення. І зараз ті протестні рухи, які почалися в Дагестані, можуть перекинутися на інші не слов'янські республіки. До речі, антимобілізаційні протести вже переростають в антиімперські проти імперського центру", – звертає увагу політолог.

Він припускає, що мобілізація може стати тригером для великого сепаратистського руху по всій Росії.

"Практично у кожного неслов'янського регіону там є свої історично образи на імперський центр, свої претензії до Москви та тієї політики, яку та проводила та проводить, – пояснює Андрій Окара. – І те, що дедалі більше людей сприймають російське керівництво як головну причину всіх бід – уже стає трендом. І якщо він складеться у загальноросійський тренд, це може серйозно змінити внутрішню ситуацію у РФ. Станом на сьогодні Кремлю вдається утримувати ситуацію під контролем. Але ситуація всередині Росії погіршуватиметься. Або спалахне все і відразу, або буде кумулятивний ефект від кількох процесів у різних регіонах одночасно. Враховуючи, що дії Кремля стають все більш нелогічними, спорадичними, ризики глобального вибуху в РФ стають все більш ймовірними".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін вирішив особисто керувати армією у війні проти України, — ISW.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

denn

30 вересня 2022, 13:55

СEКС Знaкoмствa в твoем горoде: бeсплатно, анoнимно, по обoюднoмy сoгласию, пpoсто попpобуй ----- https://7l.ink/goo


Новини