Головна Новини Світ Росія Антивоєнний протест Овсяннікової оцінили всього в 30 тисяч рублів: що за цим стоїть
commentss НОВИНИ Всі новини

Антивоєнний протест Овсяннікової оцінили всього в 30 тисяч рублів: що за цим стоїть

Експерти розповіли, чому не варто зачаровуватися поодиноким антивоєнним протестом на Першому каналі

16 березня 2022, 14:12 comments1953
Поділіться публікацією:

Останкінський районний суд оштрафував на 30 тисяч рублів співробітницю Першого каналу Марину Овсяннікову, яка під час випуску новин потрапила до кадру з плакатом проти війни та пропаганди. Повідомляється, що її визнали винною в організації неузгодженої публічної акції. Йдеться не про її антивоєнну акцію, а про її відеозвернення, в якому вона закликала протестувати проти війни. Чи так все однозначно (у стилі "Овсяннікова – молодець!") у цій історії? Своєю думкою із виданням "Коментарі" поділилися експерти.

Антивоєнний протест Овсяннікової оцінили всього в 30 тисяч рублів: що за цим стоїть

Марина Овсяннікова. Фото: з відкритих джерел

У ситуації з вчинком Марини Овсяннікової є низка "але"

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан розмірковує так:

"Вчинок редактора служби новин Першого каналу російського телебачення, Марії Овсяннікової, став однією з ТОП-новин у російських та світових ЗМІ. Десятки тисяч захоплених постів, сотні тисяч хвалебних коментарів у соціальних мережах, перетворили цю жінку та її вчинок на медіа-вірус. Безумовно, такий вчинок міг би заслуговувати на повагу та підтримку – як один із нечисленних проявів протестних настроїв у сучасній Росії. А вже той факт, що це сталося на головному телеканалі РФ, взагалі щось незвичайне".

Але в цій ситуації, наголошує експерт, є низка "але".

По-перше, пояснює він, на російському телебаченні, зараз мало чого виходить у прямому ефірі. Особливо новини, які дозуються та зважуються. Відповідно, якщо вихід на камеру з антивоєнним плакатом – правда, чому ці кадри не вирізали?

По-друге, продовжує експерт, сама фігурантка протестної акції, підозріло легко відбулася, отримавши штраф у 30 тис рублів, що становить трохи більше $200.

По-третє, справа про диверсію на головному телеканалі країни одразу була направлена до суду, без розслідування поліцією чи ФСБ.

Якось усе підозріло красиво і картинно вийшло, – вважає Олександр Курбан. – Розглядаючи версію із постановкою "протестної акції", можна спробувати зрозуміти, які ж могли бути її причини. Як відомо, керує Першим каналом популярний російський продюсер Костянтин Ернст, відомий своїм креативом. Хід – цілком у дусі його колишніх постановок. Його інтерес – хайпанути, підняти рейтинг. А ще отримати сильний аргумент для своєї виправдувальної мови в Гаазькому суді, де він проходитиме як співучасник Путіна, якого вже офіційно у сенаті США визнали військовим злочинцем. Інтерес Овсяннікової теж очевидний – здобути популярність, а за одне й виправдання за те, що брала участь у інформаційних злочинах, які творить російське телебачення".

Експерт резюмує: більш ніж очевидно, що цей "протест" є чітко спланованою операцією російських спецслужб, основною метою якої є створення свіжої "консерви".

"Розкрутивши такого опозиціонера і одягнувши її в лаври мучениці режиму, пізніше Овсяннікову можна використовувати для трансляції потрібних Кремлю меседжів. В ідеалі вона могла б навіть увійти до складу групи реальних опозиціонерів як одного з лідерів. Також її вчинок може виглядати як перемикання уваги та один з отворів для спуску пари суспільної напруги, – вважає Олександр Курбан. – Війна з Росією навчила нас, українців, не вірити усьому тому, що виходить з боку країни-агресора на офіційному рівні. Реальних опозиціонерів у сьогоднішній РФ знищують швидко, а реальні протести пригнічують дуже жорстко. А ще ми дуже добре розуміємо, як системно вони працюють у сфері інформаційних операцій".

Інцидент з Овсянніковою може бути спробою вкласти в голови європейців, американців, думку "росіяни не такі вже й погані, це все Путін"

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова впевнена, що "кейс Овсянникової" цікавий – і однозначно увійде до анналів історії інформаційних воєн.

"Я не бачу тут геройства і не хотіла б, щоб ми надто захоплено реагували на цей демарш, якщо він був, – зазначає експерт. — Питання перше — воно навіть не в тому, чому на плакаті англійські слова — Овсяннікова зверталася до цільової аудиторії, до Європи та США. Так ось питання – у Росії взагалі хтось бачив це відео? Я читала коментарі, доки підтвердження не знайшла. А повідомляти нам та нашим союзникам, що в Росії раптово прозріла носій пропаганди, можна звісно, але не обов'язково. Достатньо, якщо вони займуться наведенням ладу в головах своїх людей. Питання друге – штраф у 200 доларів чи який там у них зараз курс? Ви серйозно? На дитину, яка у комп'ютерній грі вистрілила у будівлю ФСБ заведено кримінальну справу і світить реальний тюремний термін, а за такий плакат центральним каналом лише штраф? Чи не здається вам це дивним? Питання третє – до відео, яке Овсяннікова розмістила на своїй сторінці у соцмережах. Практично всі соцмережі в Росії заборонені, тобто знову ж таки – хто цільова аудиторія? Адже там "чудовий" текст про те, що українці та росіяни – брати навіки. Ці "брати" вбили майже сотню наших дітей, розстрілюють людей, бомбардують житлові квартали, лікарні, дитячі будинки та енергоблоки. Хто це загалом? Вони люди?".

Тетяна Лупова закликає не переоцінювати значення та сенс цього та йому подібних актів.

"Якщо він зіграє на нашу користь, ми добре скажемо. Але це може бути і банальним випрошуванням знизити тиск і пошкодувати їх нещасних (бо сьогодні Овсяннікова з'явилася на перших сторінках деяких світових ЗМІ). Спроба вкласти в голови європейців, американців, думку "росіяни не такі вже й погані, це все Путін". Тож давайте не допомагатимемо ворогові викручуватися, – каже експерт. – Нехай отримають усе, що заслужили – за кожну смерть, за кожне мирне розбомблене місто в Україні, за кожну сльозинку наших дітей".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, чому українцям не варто зачаровуватися поодиноким антивоєнним протестом на російському ТБ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини