Головна Новини Світ Росія Бензоколонка закривається. Експерт розповів про вражаючі наслідки атак на російські НПЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Бензоколонка закривається. Експерт розповів про вражаючі наслідки атак на російські НПЗ

Протягом останнього часу дрони СБУ вдало атакували низку російських НПЗ і завдали Росії шалених втрат, заявив у Фейсбуці політтехнолог Олексій Голобуцький. Вирішити проблеми Кремль швидко не зуміє

19 березня 2024, 20:24 comments1046
Поділіться публікацією:

Протягом останніх днів дрони СБУ вдарили по трьом нафтопереробним заводам "Роснєфті" в Самарській області. Мова йде про Новокуйбишевський, Куйбишевський та Сизранський НПЗ. Сумарно ці заводи переробляють на рік близько 25 млн тон нафти, а це — майже 10% всієї нафтопереробки РФ.

Бензоколонка закривається. Експерт розповів про вражаючі наслідки атак на російські НПЗ

Удари по російському НПЗ

На наступний день, нагадує політтехнолог Олексій Голобуцький, дрони атакували Словʼянський нафтопереробний завод у Краснодарському краї. Удар знову був успішний — зафіксовано велику пожежу. Тобто, підкреслив експерт, СБУ системно знищує російські НПЗ, а ворог втрачає мільярди доларів: за останній час успішно атакували вже 12 нафтопереробних заводів Росії.

За словами Голобуцького, наслідки таких ударів для РФ невтішні. По-переш, вона змушена була повністю заборонити експорт бензину, бо вже відчуває його нестачу на внутрішньому ринку, де рекордно виросли ціни.

"Треба відзначити, що заводи не лише працюють на оборонку і забезпечують паливом російські війська, але і є ключовим джерелом доходів країни-бензоколонки. Гроші від нафтогазових доходів РФ направляє на війну та вбивство українців, тому НПЗ – законна ціль атаки",
— підкреслив Голобуцький.

По-друге, додає він, СБУ не випадково нарощує інтенсивність ударів по НПЗ саме перед посівною, адже попит на паливо-мастильні матеріали в цей період є найбільшим.

"Частково зірвана посівна зменшить ще один важливий експортний товар ворога — продовольство. РФ поставляє його за кордон, при цьому намагаючись знищити (в тому числі фізично) конкурентів на цьому ринку з України",
— додав політтехнолог.

Крім того, додав він, очевидно проходить ретельне планування операції: перед запуском дронів йде серйозний етап розвідки і збору інформації. Дуже точно вибрана ціль на самих НПЗ — ректифікаційні колони. Влучання туди зупиняє роботу всього НПЗ і для ремонту його потрібне західне обладнання та технології, які зараз офіційно неможливо ввести в РФ через санкції.

"Мова йде про складне і масивне обладнання, кількість виробників якого вкрай обмежена, що ускладнить обхід санкцій. Ймовірно, знадобляться місяці для відновлення заводів",
— додав експерт.

За його словами, ворог не може захистити свої об’єкти — ресурси його ППО теж обмежені. Прикрити НПЗ можна лише знявши ППО з фронту, бо перекидати його з Москви та Пітеру Кремль точно не буде.

Тобто, підсумував Голобуцький, РФ вже на цьому етапі операції відчула цілий комплекс наслідків від ударів дронів СБУ — збитки бюджету, ріст цін на внутрішньому ринку, проблеми з паливом перед посівною і т.д.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що РФ посилить захист своїх НПЗ на тлі ударів, які наносить Україна дронами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини