Головна Новини Світ Росія Білорусь створить спільний із Росією центр підготовки військ ВПС: до чого тут Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Білорусь створить спільний із Росією центр підготовки військ ВПС: до чого тут Україна

Об'єкти під російським командуванням діють у Білорусі на підставі міжурядових угод

17 березня 2021, 22:03
Поділіться публікацією:

Стало відомо, що у Білорусі з'явиться білорусько-російський навчально-бойовий центр спільної підготовки ВПС і військ ППО.

Білорусь створить спільний із Росією центр підготовки військ ВПС: до чого тут Україна

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

На його базі буде організована спільна підготовка екіпажів літаків Су-30СМ, навчання білоруських фахівців роботі на сучасних зенітних ракетних комплексах, які перебувають на озброєнні Збройних Сил Російської Федерації, а також спільне виконання навчально-бойових завдань. Що це означає? Чи несе загрозу Україні?

Експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич вважає, що спільний навчально-бойовий центр (УБЦ) є наслідком політичної кризи в Білорусі, який триває із серпня минулого року, і демонстрацією страху Лукашенка, обрання якого президентом не визнають цивілізовані країни.

"Питання тепер — чи з'явиться у Білорусі ще й центр спільної підготовки для спецназу або сухопутних військ. Москва давно тисне на Мінськ, бажаючи розмістити свій контингент в рамках військової бази або якось ще. Лукашенко, пам'ятаючи ситуацію з українським Кримом і Чорноморським флотом РФ, розуміє усі ризики. Російські солдати на білоруській землі — це потужний важіль тиску. Рано чи пізно його направлять проти самого Лукашенка, — пояснює Ігор Тишкевич. — З одного боку, він хоче пограти із Заходом, мовляв, якщо не приймаєте мене таким, який є, то замість мене будете мати справу з Росією. З іншого — у нього є обґрунтований страх перед приходом цієї самої Росії у вигляді військових".

Так що на російську базу білоруського президента схилити поки не вдалося, а ось на її гібридний варіант у вигляді УБЦ — вийшло.

"База як би є, але як би й ні. У такому центрі може перебувати, умовно кажучи, десятеро осіб, включаючи медперсонал, а можуть — і сотні", — зазначає аналітик.

Політолог Андрій Окара підкреслює: "Білорусь багато, довго, наполегливо відбивалася від постійної присутності російських військових на своїй території. Це викликало дике роздратування у Кремлі. Так, на території Білорусі були і є російські військові, але їх мало, розташовані вони точково і нерідко спільно із білорусами".

Експерт пояснює, що об'єкти під російським командуванням діють у Білорусі на підставі міжурядових угод. Білорусь і Росія підписали їх ще 6 січня 1995 року.

"Йдеться про два об'єкти. Це 43-й зональний вузол зв'язку ВМФ у 7 км від міста Вілейка в Мінській області і 474-й окремий радіотехнічний вузол у 48 км на південний схід від міста Барановичі Брестської області, — ділиться Андрій Окара. — Об'єкти не наділені статусом військових баз. На їхній території офіційно немає летальної зброї і займаються вони, за паперами, розвідкою, радіолокацією і зв'язком. Це ще радянські об'єкти, але вважається що вони критично необхідні для сучасних ЗС РФ".

За словами політолога, Лукашенко намагався максимально "відпетляти", щоб не допустити російських військових у Білорусь, окрім як на вчення і на ці два об'єкти. Але, схоже, тягнути більше не вийде.

"Після досить спірних результатів президентських виборів, різкого охолодження відносин із Заходом Лукашенко став критично залежний від кремлівських грошей. Лише вони дають йому втриматися при владі, сплачуючи силовикам. Якоюсь мірою, боячись внутрішніх хвилювань, він буде намагатися прикриватися російськими військовими об'єктами, щоб захистити свій режим", — вважає Андрій Окара.

Він зазначає, що для України створення білорусько-російського УБЦ на території Білорусі — украй неприємний факт.

"Нагадаю, що протяжність українсько-білоруського кордону — близько тисячі км. Нині цій ділянці доведеться приділяти куди більше уваги, ніж раніше", — пояснює Окара.

Нагадаємо, раніше експерти оцінили заяви Лукашенка про "заколот" і "розпад СРСР", а також спрогнозували, що ж чекає Білорусь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини