Головна Новини Світ Росія Бунт, самоізоляція чи розвал: що чекає на Росію після нападу на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Бунт, самоізоляція чи розвал: що чекає на Росію після нападу на Україну

Як відреагує російське суспільство на посилення санкцій проти їхньої країни: розповіли експерти

5 березня 2022, 14:23 comments2453
Поділіться публікацією:

На Росію стрімко опускається санкційна і цензурна залізна завіса. Захід опускає її зі свого боку. Росія – зі свого. Вже відомо, що в РФ повністю заблокували Twitter, Facebook і, за деякими даними, ось-ось заблокують YouTube. За неприйняття того, що відбувається, тепер можуть засадити на 15 років (прийняли 4 березня необхідні "закони" про кримінальну відповідальність за "фейки" про дії збройних сил Росії). Чи є шанс, що такі заходи змусять самих росіян знести цю владу, що з'їхала з глузду? Якщо не так – як може вирішитись ситуація? Адже вже зрозуміло, що неадекватний не лише Путін, а й усе, пов'язане з ним кров'ю, керівництво країни?

Бунт, самоізоляція чи розвал: що чекає на Росію після нападу на Україну

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Суспільство активно підтримує ідею, на якій побудовано сучасну Росію

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній зазначає:

"Західний світ із початком війни Росії проти України почав свій тиск на агресора, запроваджуючи різні санкції – як проти країни загалом, так і проти суб'єктів російської економіки. Звичайно, керівництво РФ розуміло, що західний світ не залишиться осторонь. І що за війни доведеться заплатити. Чи правильно оцінювала Росія масштаби санкцій, важко сказати. Я думаю, що однозначно в Кремлі усвідомлювали, що обмеженнями, подібними до тих, що введені з 2014 року, не обійдеться. І якщо Путін був готовий до значного погіршення ситуації в економіці (а припускають, що лише в другому кварталі російська економіка впаде на 20%), то пересічний росіянин, який і до санкцій не розкошував, однозначно платити за війну із власної кишені не готовий".

Але російське керівництво, упевнений експерт, підготувалося до невдоволення.

"Путін, – пояснює він, – побудував авторитарну систему під оплески суспільства. Та й він сам – продукт сподівань та мрій російського народу. Не варто думати, що все лягає у парадигму – Путін поганий, а добрий російський народ просто його терпить. Насправді суспільство активно підтримує ідею, де побудована сучасна Россия. Такою національною ідеєю стала жадоба помсти. Помсти сусідам, іншим країнам, майже всьому світу. І не важлива насправді причина. Саме тому росіяни так поводяться і не хочуть чути жодних аргументів. Бажання кривавої помсти за те, що інші живуть краще, а вони – гірше, охопило цей народ. Тому вся ідеологія сучасної Росії, як і сама Росія у нинішньому вигляді – приречені на поразку. Не може перемогти народ, який живе минулою перемогою, байдужий до створення майбутнього і перемог у ньому, який досі воює з "фашистами та нацистами". А коли виявляється, що їх немає, просто не довго думаючи, вигадує їх. Сподіватися на голос розуму, заклики до прозріння – не варто. Я спостерігаю, як даремно намагаються достукатися полонені російські солдати до своїх матерів. Звідти – жодної реакції. Тому що їхні матері більше бояться реакції своєї влади, аніж смерті сина. Саме тому російське суспільство мовчки спостерігає за закриттям ЗМІ та запровадженням чергового шаленого закону – про "фейки" (фактично – про покарання за правду)".

Юрій Подорожній наголошує, що російська влада змушена закривати соціальні мережі, бо їхня ідея побудована на брехні. І коли Україна та весь цивілізований світ розпочали інформаційний контрнаступ в інтернеті та соціальних мережах, поразка Кремля стала настільки очевидною, що росуправління, не довіряючи своєму народу, негайно перекрило канали доступу до альтернативної інформації, мотивуючи це відповіддю на санкції Заходу.

На жаль, російський народ тепер пов'язав себе зі своїм керівництвом кров'ю українських дітей. А істини Достоєвського про те, що "щастя всього світу не варте однієї сльози на щоці безневинної дитини" ніхто не скасовував. А тут не про щастя всього світу, а про ілюзорне "щастя" росіян на нещастя інших. І коли зникне жратва, російський бунт – "безглуздий і нещадний" – розставить усе на свої місця", – прогнозує експерт.

Росія зазнає катастрофічних втрат по всіх напрямках

Головний редактор інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов упевнений, що крах Росії – неминучий.

"Сьогодні десятий день війни проти незалежної, вільної, демократичної, успішної та молодої України, яку розв'язав старий імперіалізм під керівництвом божевільного Путіна. Як спостерігає весь світ у режимі онлайн, Бліцкріг (нім. Blitzkrieg — "блискавична війна") провалився з тріском та ганьбою для РФ. Російський план ведення швидкоплинної війни, згідно з яким перемога досягається за короткий термін, до того, як противник зуміє мобілізувати та розгорнути свої основні військові сили, зіткнувся з українськими реаліями, – наголошує експерт. – Росія зазнає катастрофічних втрат по всіх фронтах і це стосується не лише військового (де, згідно з офіційними даними, втрати живої сили противника і оцінюються – понад 10 тис., 300 танків, 50 літаків, 40 вертольотів, понад тисячу різної автотехніки тощо, причому це за найменшими підрахунками). Особовий склад окупантів страшенно деморалізований, має місце масове дезертирство. За оцінками військових експертів, активний резерв армії супротивника вичерпано на 90%. Вся ця арманда тут. І ми її б'ємо!

На Росію, зазначає Олексій Воронцов, як цунамі накочує зовнішня ізоляція.

"Світова прогресивна спільнота згуртувалася і організувала фактично повну блокаду Росії в економічній, політичній та культурній сферах. В результаті обвалився фондовий ринок мордору. Провідні бренди та торгові марки закривають свої філії по всій країні агресора. Блокуються фінансові важелі як і самої РФ і у офшорах. Ізольований ринок авіа та морських перевезень. Усередині самої Росії йдуть деструктивні соціально-економічні та політичні процеси. Валюту вже практично ніде не купити, у містах величезні черги по товари першої необхідності. Припинили виплати пенсій та зарплат у повному обсязі. Курс рубля побив усі антирекорди щодо всіх валют. У магазинах величезні черги, відчувається паніка, – перераховує експерт наслідки агресії самого агресора. Це все розвивається в геометричній прогресії під крики матерів, які оплакують тисячі синів, які загинули за забаганням божевільного Путіна".

Олексій Воронцов не сумнівається, що деструктивні процеси в РФ мають необоротний характер.

"З урахуванням очікуваної перспективи, розвал очікує й саму недоімперію. Мультіетнічна країна розвалиться як картковий будиночок. А детонатором стала агресія проти України. Агресія, яка зустріла гідну відсіч. Чечня (нормальна Чечня, а не кадировщина), Мордва, Башкирія і так далі зрозуміли, що режим зменшився, а король голий. Ненависть до режиму Путіна скоро досягне небачених розмірів, – прогнозує експерт. – Як говорив В. Ленін – ідеолог революції: "З іскри спалахне полум'я". А РФ чекає тотальна пожежа, яку загасити вже не вдасться. До речі сьогодні 69 років як здох Сталін, на якого так любив рівнятися Путін, якому, між іншим, 69. Думаю, настав час їм зустрітися. А залишкам Росії – вибрати нарешті нормального президента".

Як повідомляв портал, другий тур російсько-українських переговорів скінчився нічим. Наближається третій. Як ситуація може розвиватись далі? Хто і на які поступки може піти – і за яких умов: розповіли експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини