Головна Новини Світ Росія Через війну в Україні РПЦ запропонувала Путіну нову ідеологію: про що йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Через війну в Україні РПЦ запропонувала Путіну нову ідеологію: про що йдеться

За інформацією ISW, РПЦ запропонувала владі РФ ультранаціоналістичну ідеологію.

30 березня 2024, 11:24
Поділіться публікацією:

Російська православна церква (РПЦ) об'єднала кілька кремлівських ідеологічних наративів, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні та експансіоністського майбутнього Росії. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Через війну в Україні РПЦ запропонувала Путіну нову ідеологію: про що йдеться

Патріарх РПЦ Кирило та Володимир Путін. Фото: із відкритих джерел

Зазначається, що 27-28 березня РПЦ провела Всесвітній російський народний собор у Москві та схвалила ідеологічний та політичний документ. У ньому РПЦ посилила кремлівську риторику щодо війни Росії в Україні та назвала її екзистенційною та цивілізаційною "священною війною". Це є значним відхиленням для російської влади, яка досі старанно уникала офіційного формулювання вторгнення Росії в Україну як будь-якої "війни".

Також РПЦ поєднує попередні паралельні кремлівські наративні зусилля у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на національній ідентичності та демографічному відродженні, яка обіцяє росіянам період національного відродження в обмін на соціальні та цивільні обов'язки.

Крім того, РПЦ наголосила, що "відновлення єдності російського народу" через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку Росії протягом XXI століття.

Аналітики ISW вважають, що цей заклик до відновлення є повномасштабним знищенням української нації та затягуванням її до Росії. Також Російська православна церква має на меті конвертувати етнічних білорусів у російську націю через свою концепцію "доктрини триєдності", а також масово репатріювати інших "співвітчизників" за кордоном.

"Кремль може вирішити не повністю приєднуватись публічно до запропонованої РПЦ ультранаціоналістичної ідеології, але, швидше за все, запозичить та використовує її для підтримки військових дій в Україні та будь-яких майбутніх актів агресії проти сусідів Росії та Заходу", — йдеться у звіті ISW.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кремль першим пішов на загострення ситуації: у ISW розповіли, як має відреагувати Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини