Головна Новини Світ Росія Чи зважиться Росія визнати Україну "терористичною державою": до чого це призведе
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зважиться Росія визнати Україну "терористичною державою": до чого це призведе

Після визнання України "терористичною державою" Росія може офіційно оголосити нам війну

27 липня 2022, 11:15 comments1269
Поділіться публікацією:

У РФ хочуть визнати Україну "терористичною державою". Відповідний законопроект уже внесли до Держдуми країни-агресора. Про що свідчить цей крок? До чого може спричинити? Видання "Коментарі" із цими випасами звернулося до експертів.

Чи зважиться Росія визнати Україну "терористичною державою": до чого це призведе

Держдума РФ. Фото з відкритих джерел

Росія давно копіює інструменти цивілізованої спільноти для виправдання своєї невиправданої агресії

Політолог Володимир Цибулько вважає, що Росія недаремно усі сили слідчого комітету кинула на війну.

"Вона давно копіює інструменти цивілізованої спільноти для виправдання своєї невиправданої агресії. Так РФ намагається створювати міжнародний суд на кшталт суду ООН. Виглядає це дещо комічно, але для частини шанувальників Путіна це лише принцип "Америці можна, а нам не можна?". Тому і називають ЗСУ бойовиками, і у відповідь на загрозу США визнати РФ спонсором тероризму чинять дзеркальні дії", – пояснює політолог.

Насправді – це лише інструмент промивання мозку власному населенню, упевнений він.

"Це дуже нагадує судочинство мафії, – зазначає Володимир Цибулько. – Мафія також вдається до копіювання громадських інститутів у своїй мережі, навіть судів. Але від справжніх інституцій це дуже далеко".

Ухвалення такого роду законопроектів, безумовно, віддалить можливість мирних угод навіть у далекій перспективі

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов міркує так:

"Такі кроки більше схожі на мавпування, на кальку з американською ініціативою. Нагадаю, що конгресмени активно збирають підписи за законопроект про визнання Росії державою – спонсором тероризму. Крім цього є ініціатива про визнання того, що творить РФ в Україні – геноцидом українського народу. Я не здивуюсь, що незабаром у Держдумі з'явиться ініціатива, що Україна нібито здійснює геноцид міфічного "донбаського народу" чи ще якогось народу. Очевидно, що це просто симетрична, досить безглузда відповідь на те, що, швидше за все, незабаром приймуть США і, можливо, Україна".

Росія й так напала на Україну. Без приводу, наголошує експерт. І винаходити деякі приводи тепер безглуздо.

"Навіть якщо РФ захоче офіційно оголосити нам війну, це загрожує проголошенням загальної мобілізації в країні-агресорі. Проте Кремль боїться йти на такі кроки, розуміючи, що вони вкрай непопулярні у суспільстві. Той самий весняний заклик у Росії провалений приблизно на 40%. Звичайні російські громадяни явно не рвуться у бій, воліючи "воювати" на диванах. Отже, загальна мобілізація швидше вдарить по путінському режиму, ніж зіграє йому на руку", – упевнений Олександр Леонов.

На його думку, подібні законодавчі ініціативи росіян – просто ритуальні речі, повторення того, що роблять американці, лише у рази гірше та абсолютно безглуздо.

"Прийняття такого роду законопроектів, безумовно, віддалить можливість мирних угод навіть у віддаленій перспективі, – зазначає експерт. – І коли до цього все ж таки дійде, росіянам доведеться скасовувати безліч раніше прийнятих божевільних рішень, у тому числі закріплених на законодавчому рівні".

Більшою мірою такі законодавчі ініціативи спрямовані на внутрішній електорат

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе вважає, що ми бачимо черговий абсолютно популістичний крок РФ, який ні до чого конкретного не приведе.

"Орки ухвалюють внутрішнє законодавство, щоб потім намагатися маніпулювати на міжнародній арені. У тому числі щодо України, яка таки захищає свою територіальну цілісність, суверенітет і свободу від країни-агресора, країни-терориста — Росії. Переважно такі законодавчі ініціативи спрямовані на внутрішній електорат. Але й на низку маргіналів у Європі – теж. Однак до цієї "перегони" росіяни включилися пізно – і на їхньому боці взагалі немає аргументів, що доводять, що Україна є якоюсь не такою державою. Під "перегоною" я маю на увазі – хто кого першою визнає державою-спонсором тероризму", – пояснює експерт.

Він нагадує, що Офіс президента сам Володимир Зеленський на всіх майданчиках говорять про необхідність визнати Росію державою-спонсором тероризму, державою-терористом. І певні зрушення у цій сфері вже є, зокрема й у США.

"Фактів у нас – невимірно. І на Заході йде дискусія про те, щоб у якомусь вигляді реалізувати відповідні рішення щодо РФ. Якщо це станеться, економіко-фінансовий крах Росії пришвидшиться у рази. У рази ж зросте ізоляція та санкції, – прогнозує Антон Кучухідзе. – За кількістю санкцій РФ уже зараз випередила Північну Корею та Іран. А у разі визнання її країною-спонсором тероризму все лише посилиться. До того ж, це допоможе нам добиватися в різних інстанціях виплати компенсації з боку Росії (зокрема за рахунок її заарештованих та заморожених активів) за шкоду, яку вона завдала Україні своїм агресивним вторгненням".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна Росії в Україні та позиція Туреччини: на чиєму боці насправді Ердоган.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини