Головна Новини Світ Росія Чому Кадирова охопив страх - чи справді падіння "кадировщини" неминуче
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Кадирова охопив страх - чи справді падіння "кадировщини" неминуче

Кадиров без Путіна – ніхто, тому повністю залежить від кремлівського диктатора

31 березня 2023, 15:30 comments2013
Поділіться публікацією:

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Кадиров боїться Путіна і відчуває загрозу своєму правлінню в Чечні. На їхню думку, про це говорить нещодавній випадок у місті Гудермес, де двоє невідомих відкрили вогонь по місцевому відділенню поліції. Їх швидко ліквідували, а на місце події також швидко приїхав і сам Кадиров. Таким кроком, як вважають експерти, він намагався зберегти свій імідж та показати, що будь-яка форма опору усуватиметься. Плюс – його явно хвилює потенційний опір у Чечні та підрив свого авторитету, що може вилитися у збільшення ролі "кадировців" у війні проти України. Чи згодні із припущеннями представників ISW? Чи є ймовірність, що "кадировщина" буде знищена раніше за путінський режим – чи вони впадуть одночасно? Видання "Коментарі" із такими питаннями звернулося до експертів.

Чому Кадирова охопив страх - чи справді падіння "кадировщини" неминуче

Рамзан Кадиров. Фото: з відкритих джерел

З відходом Путіна крісло під його "чеченським псом" моментально захитається

Політтехнолог Борис Тізенгаузен не сумнівається, що Кадиров боїться за своє життя.

"Нагадаю, що він минулого року вимагав від Москви ППО для себе. Тобто явно боявся, що його знищать. Щоправда, кого боявся. Американців, які за допомогою дрону знищили іранського генерала Сулеймані? Чи своїх, розуміючи, що військові чи силовики, з якими у нього давній конфлікт, можуть піти на його знищення? Були також його дивні заяви у стилі "я йду/не йду". Кудись зникли останнім часом переможні ролики "кадировців". Та й сам чеченський диктатор зник із інформаційного поля", – зазначає експерт.

На його думку, те, як зараз виглядає Кадиров (надмірно розпухлий), дає підстави говорити про його хворобу. Або про отруєння.

"І те, що він виписує собі лікаря з Еміратів, говорить про тотальну недовіру правителя Чечні до свого оточення. Те, що Кадиров на керівні посади поставив усіх своїх родичів – це не лише про "кумівство" (як сказали б у нас), а й тому, що боїться всіх. Нікому, окрім рідні, не довіряє. І, звісно, Кадиров без Путіна – ніхто. Чечня заливається дотаційними грошима із російського бюджету під зав'язку саме тому, що Путін так вирішив. Хазяїну Кремля потрібний був вірний чеченський пес. І Кадиров став саме таким. Тож з відходом Путіна (у тому чи іншому вигляді), крісло під його "чеченським псом" моментально захитається", – прогнозує Борис Тізенгаузен.

Він упевнений, що Кадирову відходу Путіна доведеться або кудись бігти, або намагатися максимально мілітиризуватися і пограти в якусь незалежність. Заявити, наприклад, що він має приватну армію – і він має намір відокремитися від РФ. Але навряд чи Кадиров на останнє піде, вважає експерт. Чечня, пояснює він, не протягне без дотацій. Адже ставленик Путіна зовсім не займався розвитком її економіки. За будь-яких розкладів для Кадирова все закінчиться погано, констатує Борис Тізенгаузен.

Кадирову важливіше зараз максимально захистити свій режим, а не розпорошувати сили

Політолог Дмитро Воронков вважає, що Кадиров боїться не стільки Путіна, скільки відходу того. Що однозначно призведе до падіння кадировського режиму.

"На тлі путінського фіаско в Україні у військовому плані його вплив слабшає. І в російських елітах назріває розкол. Як і всередині Чечні, де є "кадировці", а є чеченці, які завжди виступали проти Кадирова та його зграї. І також жителі республіки можуть скористатися загальним ослабленням путінського режиму (який завжди стояв за Кадировим), спробувавши повернути собі незалежність. Міф про могутність російської армії розвінчано. Бити її стане легше. Усім", – пояснює експерт.

Що стосується участі "кадировців" у війні проти України, то Кадиров намагатиметься його мінімізувати, припускає Дмитро Воронков.

"Йому важливіше зараз максимально захистити свій режим, а не розпорошувати сили. Тим більше, що перед очима приклад масового знищення в Україні "вагнерівців". А позбутися своєї приватної армії Кадиров боїться. Ну, а швидке падіння "кадировщини" неминуче, – упевнений політолог. – Воно трапиться або в процесі фіаско РФ в Україні та аварії путінського режиму. Або невдовзі після цього".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що змушує росіян гинути в Україні через ідеї Путіна – чи можуть вони схибити.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини