Головна Новини Світ Росія Чому не всі компанії йдуть з російського ринку й як санкції впливають на економіку агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому не всі компанії йдуть з російського ринку й як санкції впливають на економіку агресора

Експерти розповіли, чому не всі бізнесмени покинули ринок росії й до чого це може призвести

23 березня 2022, 15:40
Поділіться публікацією:

Проти агресора ввели вводити санкції, також чимало компаній припинили свій бізнес в росії. Виробники, бренди, постачальники, інвестори продовжують виходити з російського ринку. Все більше політичних лідерів висловлюються про запровадження ембарго на енергоносії рф, зокрема, про заявив Олаф Шольц. Втім, деякі компанії ще продовжують продаж свого товару в росії. Яка мета санкцій та як виправдовуються ті бізнесмени, що торгують з агресором й чому вони це роблять розповіли експерти.

Чому не всі компанії йдуть з російського ринку й як санкції впливають на економіку агресора

Фото ілюстративне / Pixabay

Завдання санкцій — прискорити падіння режиму путіна

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач пише, що більшість з тих, хто залишається в росії, прикриваються гаслами про те, що не бажають для росіян гуманітарної кризи.

"Auchan, Danone, Metro, Nestle і багато інших компаній намагаються зберегти свою присутність на ринку росії, маскуючи свої дії гуманітарними питаннями (мовляв, "є і "хороші" руські, яким потрібні наші продукти"). Просимо світ звернути увагу на ці компанії, на те, що вони продовжують своїми податками оплачувати агресію росії. Своєю діяльністю вони допомагають путіну продовжувати війну. Завдання санкцій — не створення гуманітарної катастрофи в рф. А припинення співпраці з путінським режимом і його підтримки. Створення умов прискорення трансформації самої росії. Створення умов, при яких сам народ росії зажадає зупинення війни", — наголошує експерт.

А з огляду на такий "розкол" між іноземними компаніями, в росіян складається враження, що не весь світ засуджує дії їх влади.

"Натомість дії цих компаній створюють хибне уявлення росіян про нерішучість і відсутність єднання у світі. Підживлюють бажання путінських технологів розсварити світ. Послабити антипутінську єдність. Завдання санкцій — прискорити падіння режиму путіна. Зменшити можливості для фінансування російської армії. Просимо глобальні компанії повністю припинити підтримку країни агресора і повністю припинити діяльність на ринку росії. Український ринок надасть багато можливостей в процесі відновлення. Але ще важливіше, споживачі по всьому світу віддячать компаніям, які збережуть гідність і репутацію в ці важкі часи. Новий світ — світ цінностей і гуманізму", — зазначає Андрій Длігач.

Найпотужнішим інструментом впливу буде повна відмова від купівлі в агресора енергоносіїв

Сергій Родлер, аналітик TeleTrade переконаний, що на рішення про вихід з ринку росії вплинула частка прибутку від нього та суми інвестицій у виробництво на території країни-агресора.

"З Росії в першу чергу пішли американські компанії, для яких російський ринок в спільній частці бізнесу не має значущої частки. Взагалі, якщо якось спростити, то можна сказати, що для середньої компанії з США близько 33% виручки припадає на північноамериканський ринок, 33% на європейський (переважно країни Західної Європи) і решта на світ, що залишився. Тобто тут навіть не стільки йдеться про розмір населення, скільки про платоспроможність і можливостям щодо монетизації. Ось ситуація з європейськими компаніями і з деяких інших країн більш складна. Показовий приклад Франції: Макрон не рекомендує французьким гравцям йти з Росії, через очевидний факт — їх місце з часом просто займе хтось інший. До тож, якщо всякі софтверні фірми можуть просто перестати надавати послуги для росіян, то гравці, на зразок Danon або Auchan, щільно інтегровані в процеси всередині країни, або як кажуть "приземлені", для чого було витрачено велику кількість грошей, і піти їм набагато складніше і образливіше", — пояснює експерт.

Зупинка діяльності іноземних компаній в росії — це досить болючий удар для її економіки, що призведе до зростання цін як на імпортні товари, так і російські, бо для їх виробництва потрібні імпортні запчастини та сировина. За словами Сергія Родлера, в Держдумі рф вже обговорюють як замінити тетрапаки на скляні пляшки. Експерт прогнозує погіршення ситуації в країні-агресорі.

"З часом ситуація буде ставати все гірше: автомобільні та виробничі запчастини, велика частина споживчих товарів, техніка і тд. Іншими словами, вести бізнес в країні стане неможливо, а жити істотно гірше, ніж до 24 лютого. Правда, Путін продовжує отримувати фінансування для своїх авантюр за рахунок продажу газу європейцям. Так що найпотужнішим інструментом впливу буде повна відмова від співпраці по частині енергоносіїв, але це неможливо в поточних умовах, адже вже зараз в ЄС зазнають труднощів через зростання цін на газ і нафту. Ось і виходить, що Путін продовжує отримувати гроші і фінансувати як війну, так і репресивний апарат всередині країни. Така ситуація може затягнутися надовго", — додає він.

Як повідомляв портал, експерти озвучили прогноз, чи готова Європа відмовитись від російської нафти та газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини