Головна Новини Світ Росія Чому Росію дедалі більше охоплює ксенофобія – у чому головна загроза
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росію дедалі більше охоплює ксенофобія – у чому головна загроза

Ксенофобія поділяє російське суспільство, позбавляє значну частину стимулів воювати за Росію, чи, тим паче, «русский мир»

13 квітня 2023, 14:24 comments3121
Поділіться публікацією:

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що розгорнута Кремлем кампанія зі знищення національної ідентичності українців обернулася посиленням ксенофобії щодо нацменшин усередині самої Росії. Чи згодні з таким твердженням? Чи може це послабити країну-агресора? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Росію дедалі більше охоплює ксенофобія – у чому головна загроза

Росіяни. Фото: з відкритих джерел

Путін завжди розумів небезпеку російського націоналізму

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Війни завжди призводять до посилення націоналістичних настроїв у країнах, що воюють. Якщо війна не тривала, націоналізм використовується державою як інструмент мобілізації найактивнішої та ідеологічно стимульованої частини її населення. Якщо ж конфлікти затягуються, то радикальні націоналісти, які набувають все більшої політичної ваги, стають деструктивною силою. Оскільки для виправдання неуспіхів своєї нації вони починають шукати ворогів уже не лише поза, а й у своїх країнах".

А неминучим наслідком надто великого впливу націоналізму на політичні та медійні інституції є ксенофобія, пояснює експерт. Адже якщо "росіяни – най-най, але не перемагають, значить, винні в цьому неросіяни"…

На думку Сергія Гармаша, особливо небезпечно це для поліетнічних держав, якою є РФ.

"Путін завжди розумів небезпеку російського націоналізму. І до відкритої війни проти України націоналісти у Росії відкрито переслідувалися державою. Те, що сьогодні, націоналізм фактично став державною ідеологією – це ознака слабкості режиму, показник того, що йому більше нема на кого покластися. І це несе для РФ величезні небезпеки, – упевнений експерт. – Адже посилення російського націоналізму викликає як захисну реакцію – посилення націоналізму в інших етнічних групах РФ. А ксенофобія поділяє російське суспільство, позбавляє значну частину стимулів воювати за Росію, чи, тим паче, "русский мир". Тому перспектива розвалу стає вже неминучою. І що довша війна, що ближче поразка РФ у цій війні, то більше в ній буде націоналізму, а, як наслідок, ксенофобії по відношенню до своїх громадян. Коло замкнулося".

Ксенофобія в РФ набирає обертів

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов вважає, що у РФ зараз спостерігаються дві протилежні тенденції.

"З одного боку – нацменшини активно залучаються Кремлем у війну (процес мобілізації). І багато в чому за рахунок низького рівня життя, безробіття в цих республіках кількість контрактників саме звідти досить велика. Друга тенденція – бачимо, що відбувається із закриттям мечетей, їх зносами. Ісламофобія і раніше була в Росії, а зараз лише посилилася", – наголошує нардеп.

Він нагадує, що нещодавно під тиском російських націоналістів, які заявляли, що подібні споруди "опоганюють святі руські землі", було зірвано будівництво мечеті в Косино-Ухтомському районі Москви.

"Націоналізм міцно пустив коріння у росіян. І поки що офіціоз говорить про те, що "ми всі разом, ми всі – росіяни", ксенофобія в РФ, схоже, набирає обертів. І все найгірше в країні-агресорі явно ще попереду", – прогнозує Муса Магомедов.

Все повернулося бумерангом у саму РФ у вигляді того самого зростання ксенофобії щодо нацменшин

Засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант у ряді телепроектів Олена Рихальська зазначає, що все справді може обернутися (і вже обертається) проти путінського режиму, що зважився на агресію.

По-перше, пояснює вона, російське вторгнення ще більше зміцнило українців у їхній національній ідентичності.

"Прикладом може бути активне вивчення української мови, чого не було до широкомасштабної агресії. У Кремлі не врахували того, що українці активно захищатимуть своє право на існування як нації, як незалежної держави. І це величезний психологічний прорахунок керівництва країни-агресора", – впевнена експерт.

По-друге, продовжує психолог, усередині самої Росії є багато українців. І вони ще скажуть (а можливо вже говорять) своє слово.

По-третє, за кордоном (особливо в Європі, США) все більше людей цікавиться українською культурою та історією, дедалі активніше долучаються до заходів, пов'язаних із нашою країною.

"І, звичайно, все повернулося бумерангом до самої РФ у вигляді того самого зростання ксенофобії щодо нацменшин. Що змушує їх об'єднуватись у захисті своєї національної ідентичності, культури, історії. Усього того, за що національні меншини активно борються десятиліттями, століттями", – наголошує Олена Рихальська.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Міноборони розповіли, чим росіяни на окупованих територіях залякують українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

wexxx

13 квітня 2023, 16:07

Сайт Знакомств Без Комплексов - здесь девушки сами хотят и дают в попу и берут в рот. Все анонимно и бесплатно ----- https://vinci.tk/xclub


Новини