Головна Новини Світ Росія Чому зарано говорити про крах путінського режиму – чи можуть у РФ та Білорусі початися хвилювання
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому зарано говорити про крах путінського режиму – чи можуть у РФ та Білорусі початися хвилювання

Якщо на території РФ чи Білорусі розпочнуться бойові дії між регулярними арміями, вагнерівцями, а також російськими чи білоруськими формуваннями, ми тільки порадіємо

9 липня 2023, 19:18
Поділіться публікацією:

Свої чергові візити до РФ протягом найближчого місяця анонсує легіон "Свобода Росії", що протистоїть путінському режиму, наголошуючи, що це буде не перша і не остання операція такого плануЗалишається туманною ситуація з ПВК "Вагнер" – найманці після заколоту двотижневої давності поки що так і не з'явилися в Білорусі. Що можна сказати про становище путінського режиму? Що демонструють дії вагнерівців, а також росіяни, які б'ються на боці України (ЛСР, РДК)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому зарано говорити про крах путінського режиму – чи можуть у РФ та Білорусі початися хвилювання

Путін та Шойгу. Фото: з відкритих джерел

Недооцінка противника веде до катастрофічних поразок

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко поділився таким коментарем:

"Будь-які розмови про становище "путінського режиму" сьогодні нагадують відомі дискусії щодо сферичного коня у вакуумі. Тобто, у нас примітівізуються та спрощуються процеси на догоду ідеологічним настановам та пропагандистським штампам. Поспішаю засмутити: кризи путінського режиму немає. Росія, якщо й розпадається, то не найближчими десятиліттями. Путін помре, але, швидше за все, не в найближчому майбутньому. Штампи і кліше на кшталт "пригожинський заколот похитнув Росію", "Путін боїться виїжджати за межі Росії", тощо немає нічого спільного з реальністю".

За словами експерта, діяльність батальйону "Свобода Росії" – звичайна у будь-якій війні діяльність проксі-груп, та їх рейди мало впливають на ситуацію в самій РФ.

"Давайте все ж таки жити в реальному світі, а не у світі ельфів та орків. Чим швидше ми зрозуміємо, що перед нами сильний і небезпечний противник, а не непорозуміння, яке дихає на ладан, тим більшою буде наша сила і згуртованість, – пояснює Костянтин Бондаренко. – Недооцінка супротивника веде до катастрофічних поразок. Краще переоцінити. І це не тільки моя думка – поговоріть із людьми, які безпосередньо воюють. У них немає шапкозакидання типу "та ще трохи і Крим буде наш". Є твереза оцінка".

І, продовжує експерт, ця твереза оцінка показує: путінський режим міцний, він консолідований, Путін не має політичного конкурента, опозиція чи проксі-батальйони, створені за допомогою України та Британії, не мають підтримки серед населення.

"У такому разі, про що говорити? Краще сприймати дійсність такою, як вона є, а не такою, як нам хотілося б", – констатує Костянтин Бондаренко.

Для нас важливо, щоб на прикордонних з нами територіях не концентрувалися бойові частини ПВК "Вагнер"

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає, що ситуація з розміщенням ПВК "Вагнер" на території Республіки Білорусь (РБ) після визнання вагнерівців Парламентською асамблеєю ОБСЄ — терористичною організацією, а саму РФ - державою-спонсором тероризму виглядає інакше, ніж раніше. Тобто, пояснює вона, Білорусь, надаючи можливість розміщення на своїй території таборів ПВК "Вагнер", фактично стає державою-спонсором російського терору.

"Питання тепер до наших дипломатів, які зобов'язані порушити питання і щодо санкцій щодо Білорусі", – зазначає Світлана Кушнір.

На її думку, те, що ніхто до кінця не знає, скільки бойовиків Пригожина вже в РБ, а скільки готуються туди приїхати, ще раз підтверджує момент особливої обережності вагнерівців та підвищеної таємності їхнього місця знаходження.

"Якщо на території Росії чи Білорусі розпочнуться бойові дії між регулярними арміями, вагнерівцями, а також російськими чи білоруськими формуваннями, які борються на боці України, зокрема, за свободу своїх країн від тиранії Путіна та Лукашенка, ми лише порадіємо. До речі, ми ще на початку широкомасштабного вторгнення агресора попереджали, зокрема, білоруський народ, а також його самопроголошену владу. Не відреагували – тепер це їхні проблеми, що міста та села РБ можуть стати театром бойових дій. У РФ, он, деякі вже стали", – нагадує експерт.

Для нас, наголошує вона, важливо, щоб на прикордонних з нами територіях не концентрувалися бойові частини ПВК "Вагнер". Бо це загроза можливої нової атаки наших північних кордонів.

"Ну, а для путінського режиму пригожинські події – особливий акт підриву авторитету. Деякі процеси відцентрові вже тривають. Чи будуть вони сильнішими, щоб найближчим часом підірвати ситуацію зсередини, скоро побачимо", – вважає Світлана Кушнір.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить повернення в Україну захисників Азовсталі – чого варто чекати далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини