Головна Новини Світ Росія Цифри вражають: скільки банкнот доларів та євро ввезли до Росії після введення санкцій
commentss НОВИНИ Всі новини

Цифри вражають: скільки банкнот доларів та євро ввезли до Росії після введення санкцій

За інформацією Reuters, мільярди банкнот доларів та євро надходять до Росії, незважаючи на санкції

12 серпня 2024, 15:10 comments1245
Поділіться публікацією:

З того часу, як у березні 2022 року США та ЄС заборонили експорт своїх банкнот на територію Росії після вторгнення в Україну, до неї було ввезено близько 2,3 млрд доларів та євро. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє Reuters.

Цифри вражають: скільки банкнот доларів та євро ввезли до Росії після введення санкцій

Долар та євро. Фото з відкритих джерел

Зазначається, що митні дані, отримані від комерційного постачальника, який реєструє та збирає інформацію, показують, що готівка була перевезена до Росії з таких країн, як ОАЕ та Туреччина, які не ввели обмежень на торгівлю з Росією. Країна походження більше половини загальної суми не вказана.

Раніше не опубліковані дані показують, що Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки, і демонструють, що долари та євро залишаються корисними інструментами для торгівлі та подорожей, навіть незважаючи на те, що Москва прагне скоротити свою залежність від твердих валют.

У грудні 2023 року уряд США пригрозив штрафами фінансовим установам, які допомагають Росії обходити санкції, і ввів санкції проти компаній із третіх країн на 2023 та 2024 роки.

Китайський юань обігнав долар США і став найбільш торгованою іноземною валютою в Москві, хоча зберігаються значні проблеми з платежами.

Керівник інвестиційного відділу Astra Asset Management у Росії Дмитро Польовий зазначив, що багато росіян, як і раніше, хочуть мати готівкову іноземну валюту для поїздок за кордон, а також для невеликого імпорту та внутрішніх заощаджень.

"Для приватних осіб долар, як і раніше, залишається надійною валютою", — сказав він агентству Reuters.

Росія почала називати долар і євро "токсичними" у 2022 році, оскільки масштабні санкції відрізали їй доступ до світової фінансової системи, що ускладнило платежі та торгівлю. Близько 300 млрд доларів валютних резервів Банку Росії у Європі було заморожено.

Митні записи охоплюють період з березня 2022 року по грудень 2023 року, і агентству Reuters не вдалося отримати доступ до свіжих даних.

Документи показали сплеск імпорту готівки безпосередньо перед вторгненням. У період з листопада 2021 року по лютий 2022 року до Росії надійшло 18,9 млрд. доларів і євро банкнот.

Керівник групи з міжнародної торгівлі та національної безпеки в американській юридичній фірмі Buchanan Ingersoll & Rooney Деніел Пікард заявив, що різке зростання постачань перед вторгненням свідчить про те, що деякі росіяни хотіли захистити себе від можливих санкцій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — допомагають не лише санкції : стала відома країна, яка витісняє російський газ із ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини