Головна Новини Світ Росія Дипломатія може запобігти кризі: чим закінчилася зустріч Блінкена й Лаврова
commentss НОВИНИ Всі новини

Дипломатія може запобігти кризі: чим закінчилася зустріч Блінкена й Лаврова

Обговорення, насамперед, стосувалося напруженої ситуації на українсько-російському кордоні

2 грудня 2021, 17:10
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрілися в четвер, 2 грудня, у Стокгольмі, на тлі зростання занепокоєння західних держав, що Росія прагне дестабілізувати Україну. Про це повідомляє CNN.

Дипломатія може запобігти кризі: чим закінчилася зустріч Блінкена й Лаврова

Держсекретар США Ентоні Блінкен (ліворуч) і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров - CNN

Виступаючи на саміті Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Стокгольмі, Лавров попередив, що розширення НАТО на Схід вплине на "фундаментальні інтереси" російської безпеки.

Він підкреслив, що хоча Росія "не хоче ніяких конфліктів" з НАТО через Україну, вона зберігає "право вибирати шляхи забезпечення своїх законних інтересів безпеки".

"І не забуваймо, звісно, ​​про проголошений принцип неподільності та безпеки, в тому числі в ОБСЄ, у Раді НАТО Росії, який говорить, що ніхто не має права посилювати свою безпеку за рахунок безпеки інших. І подальше просування НАТО на Схід однозначно вплине на фундаментальні інтереси нашої безпеки", — наголосив Лавров.

Сполучені Штати, тим часом, знову попередили, що будуть "серйозні наслідки", якщо Росія "продовжить конфронтацію" з Україною.

Блінкен сказав учасникам саміту, що США "глибоко стурбовані планами Росії щодо відновлення агресії проти України".

Він додав, що "найкращий спосіб запобігти кризі – дипломатія", закликаючи Росію дотримуватися Мінських мирних угод, укладених у 2015 році між Росією, Україною, Францією та Німеччиною.

Блінкен розкритикував недотримання Росією Гельсінського Заключного акту, багатосторонньої угоди 1975 року, заявивши, що країна "продовжує порушувати Гельсінські принципи і неодноразово перешкоджає роботі цієї організації".

Блінкен попередив Росію про 'важкі наслідки'  якщо вона вторгнеться в Україну напередодні зустрічі Лаврова

Незважаючи на звинувачення, що лунали від обох сторін, чиновники визнали важливість діалогу, а Лавров підкреслив "важливість ролі двох держав для глобальної стабільності та безпеки, у тому числі в євроатлантичному регіоні".

У четвер, 2 грудня, Блінкен також провів двосторонню зустріч з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, на якій високопоставлений дипломат США підтвердив "непохитну відданість Вашингтону територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України".

Саміт ОБСЄ відбувся після зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Латвії, де домінували занепокоєння останніми подіями в Білорусі та намірами Росії щодо України.

Кремль неодноразово заперечував, що Росія планує вторгнутися в Україну, і розглядає підтримку країни НАТО як загрозу на західному кордоні Росії.

Президент Росії Володимир Путін закликав у середу, 2 грудня, укласти конкретні домовленості, які б виключили будь-яке подальше розширення НАТО на схід і розміщення його зброї поблизу кордонів Росії.

У вівторок, 30 листопада, Путін заявив, що військове розширення НАТО поблизу російських кордонів і розміщення ракетних систем в Україні перетнуть "червону лінію" для Росії. У відповідь на дії Заходу, які Росія сприймає як загрозу, країна розробляє власну гіперзвукову ракетну зброю.

Як повідомляли "Коментарі" раніше, держсекретар США Ентоні Блінкен і генсекретар НАТО Єнс Столтенберг провели телефонну розмову. Головна тема, яку обговорили, стосувалася ситуації концентрації російських військ біля кордонів України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини