Головна Новини Світ Росія Економічна ізоляція: Кого вже втратила і кого втрачає Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічна ізоляція: Кого вже втратила і кого втрачає Росія

Російська Федерація втрачає Казахстан. На черзі, схоже, Азербайджан та Вірменія

5 січня 2023, 22:10
Поділіться публікацією:

Казахстан активно позбувається економічної залежності від Росії. Серед його головних інвесторів – Нідерланди ($5,5 млрд) та США ($5 млрд). РФ поступається навіть Швейцарії та Бельгії зі своїми $1,3 млрд. Європейський Союз не лише головний донор Казахстану, а й торговий партнер, що займає 40% обсягів торгівлі, пишуть "Коментарі" з посиланням на Obozrevatel.

Економічна ізоляція: Кого вже втратила і кого втрачає Росія

РФ ризикує залишитися в світовому економічному вакуумі. Фото ілюстративне

Країна цікава Європі як альтернативний Росії поставник енергоресурсів. Казахстан уже збільшив експорт вугілля вдвічі, готується і продавати нафту Німеччині. ЄС фінансує в країні розвиток залізничного сполучення, вкладається у місцеву промисловість. Торік товарообіг Казахстану з ЄС зріс на понад 40%.

Зрештою, Казахстан приєднався до західних санкцій проти РФ. Країна оцінила збиток від них у $2 млрд, але ЄС обіцяє його компенсувати. Торік Казахстан у 8 разів збільшив експорт товарів до Європи в обхід Росії. ЄС залучає державу до свого проєкту Global Gateway. Його частиною має стати Транскаспійський коридор, який пролягає повз Росію. Це шлях із Китаю через Казахстан та Каспій в Азербайджан, Грузію, Туреччину й звідти в Європу. Логістика по ньому дорожча, ніж через Росію, але ж санкції діють. Через цей Транскаспійський коридор загалом вже транспортується утричі більше товарів, ніж ще рік тому.

Китай – ще один уявний союзник Росії – так само відмовляється від експорту через РФ на користь каспійського маршруту. Відтак виявилося, що у коридору обмежена пропускна здатність залізниць і портів. Китай, Туреччина і Європа вже інвестують великі гроші в розвиток інфраструктури і до 2025 року планують вп’ятеро збільшити потужності.

Поки що РФ контролює до 80% експорту казахської нафти і торік всіляко намагалася його пригальмувати. У майбутньому ж має з’явитися і Транскаспійський газопровід, яким через Туреччину казахський газ піде прямісінько до Європи. Окрім того всього, Казахстан торік "перетягнув" із Росії 21 велику компанію – вони відкрили там свої офіси та філії.

Щоб Володимир Путін не "засмучувався", президент Микола Токаєв відвідує його й називає другом. Очільник же Кремля демонстративно пробує подати Казахстан як дуже близького союзника Росії.  Але факт у тому, що Росія втрачає Казахстан дуже швидкими темпами. На черзі – Азербайджан та Вірменія. Намагання відновити СРСР призводить до розпаду немічних СНД та ОДКБ.

Як писали "Коментарі", на десятому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну Казахстан заявив про те, що не допомагатиме режиму Путіна оминати введені Заходом обмеження. А Токаєв на Петербурзькому міжнародному економічному форумі в присутності Путіна заявив про неможливість визнання так званих Л/ДНР.

На порталі "Коментарі йшлося також про те, що Узбекистан, Казахстан та Киргизстан забороняють громадянам воювати в Україні. Через посольства своїх країн вони заявили, що громадянам буде загрожувати кримінальна відповідальність.

Читайте також  - Азербайджан стає партнером для України: країна допомагає справитися з енергокризою. Вірменія має претензії до Росії. Путіна розкритикували в очі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини