Головна Новини Світ Росія Експерт: Путін усвідомив, що різкий ріст цін на газ може привести до падіння попиту в Європі
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт: Путін усвідомив, що різкий ріст цін на газ може привести до падіння попиту в Європі

Газовий шантаж Кремля може привести до того, що Європа відмовиться від збільшення обсягів російського газу

21 жовтня 2021, 09:00
Поділіться публікацією:

На нараді з урядом президент РФ Володимир Путін фактично анонсував зростання цін на продукти через те, що газова криза може привести до збільшення цін на добрива. Також Путін усвідомив, що різке зростання цін на газ може привести до падіння попиту і скорочення споживання газу в Європі. Як інформує портал "Коментарі", про це у себе в Facebook пише український політолог Олеся Яхно.

Експерт: Путін усвідомив, що різкий ріст цін на газ може привести до падіння попиту в Європі

Володимир Путін. Фото: Інтерфакс

"Ви не повірите, але Путін таки визнав, що різке зростання цін на газ може привести до падіння попиту і скорочення споживання газу в Європі. А то до цього Росія поводилася в такій односторонньої логіці, як ніби це тільки Європа зацікавлена в поставках газу. Хоча підхід Росії використовувати газові поставки як інструмент тиску на Європу, з метою прискорити сертифікацію "Північного потоку-2", а також зупинити перехід на зелену енергію, може привести до прямо протилежного ефекту. І прискорити перехід європейського сектора на поновлювані види енергії", — зазначила політолог.

Олеся Яхно додає, при цьому компенсувати європейські ринки, в разі їх втрати або часткової втрати, за рахунок споживачів в Азії буде вкрай складно. Російсько-китайський газопровід дозволяє поставляти в рік до 38 млрд кубометрів газу, в той час, як можливості поставок в Європу досягають 200 млрд кубометрів газу.

Також читайте на порталі "Коментарі" — Кремль фактично шантажує ЄС і вимагає не відкладати запуск "Північного потоку-2". Як варто оцінювати те, що відбувається на європейському енергоринку? У цьому питанні в ексклюзивному інтерв'ю для порталу "Коментарі" розбиралися експерти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Виталий Тимощук

21 жовтня 2021, 10:05

Если Путин это осознал, то далеко не факт, что он эти самые цены снизит. Рост цен на газ дает больше притоков в казну. А это может оказаться важнее других нюансов. Кроме того, впереди зима и синоптики не обещают жары. А цены все растут и растут. Вполне возможно, что кто-то решится на заключение долгосрочных контрактов, пока эти самые цены не взлетели совсем в космос. СП-2 достоили, теперь им надо его загрузить по максимуму. Также возможно, что специально корректируется уровень поставок для поддержания цен. Если пересмотрит ЕС правила о монопольных регуляторах и разрешит Газпрому использовать СП-2 более, чем на предусмотренне 50% то увеличатся и объемы поставок, а соответственно - снизятся цены. Так что думаю, что Путин все понимает. А как сделает вскоре увидим


Новини