Головна Новини Світ Росія Експорт нафти тепер під загрозою: як Україна знайшла слабке місце РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Експорт нафти тепер під загрозою: як Україна знайшла слабке місце РФ

За інформацією Bloomberg, українські безпілотники ставлять під загрозу експорт нафти із РФ

23 січня 2024, 12:42 comments1514
Поділіться публікацією:

За час повномасштабної війни проти України росіяни пристосувалися до того, що практично безперешкодно експортували нафту із західних портів. Це приносило до бюджету країни-агресора пристойні надходження. Тепер українці відкрили новий фронт, який показує вразливість експорту російської нафти. Йдеться про атаки дронів на об'єкти на узбережжі Балтійського моря. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Bloomberg".

Експорт нафти тепер під загрозою: як Україна знайшла слабке місце РФ

Російська нафта. Фото: з відкритих джерел

У матеріалі йдеться, що минулого тижня перший в історії український безпілотник досяг Ленінградської області, що знаходиться приблизно за 1000 кілометрів від кордону. Дрон збили над петербурзьким нафтовим терміналом.

Друга за тиждень атака безпілотника, яку організували українські спецслужби, була більш руйнівною. За словами чиновника, який спілкувався за агентством на умовах анонімності, вона викликала пожежу, яку зупинив газоконденсатний завод "Новатек" у порту "Усть-Луга", який постачав паливо для російської армії.

Завод також знаходився поряд із деякими з найважливіших російських нафтових терміналів, тому такі атаки викликають занепокоєння спостерігачів нафтового ринку.

"Регулярні атаки або більш важкі безпілотники можуть порушити роботу балтійських портів та призвести до скорочення обсягів експорту", — заявив колишній топ-менеджер одного з російських нафтовидобувних підприємств Сергій Вакуленко.

Автори матеріалу зазначають, що збереження стабільності російського експорту нафти має вирішальне значення для Кремля, який набуває близько 30% загальних бюджетних надходжень від енергетичної галузі.

У той же час, серйозні перебої в експорті з балтійських портів також відчуваються в усьому світі. Росія входить до трійки найбільших світових виробників нафти і минулого року була найбільшим постачальником у Китай.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому санкції проти РФ виявилися беззубими: що зробити, щоб ситуація змінилася.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини