Головна Новини Світ Росія Євросоюз поставив Росії ультиматум: як може ситуація розвиватиметься далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Євросоюз поставив Росії ультиматум: як може ситуація розвиватиметься далі

Доктор юридичних наук екс-постпред президента України в АР Крим Борис Бабин не впевнений, що Європейський союз сьогодні готовий до якогось істотного, практичного посилення санкцій проти РФ

23 березня 2021, 23:35
Поділіться публікацією:

25-26 березня відбудеться засідання, на якому представники ЄС обговорюватимуть відносини з РФ і, швидше за все, оголосять про введення нових санкцій. Днями президент Європейської ради Шарль Мішель провів телефонну розмову з главою Росії Володимиром Путіним, акцентувавши на важливості виконання РФ ряду умов для потепління відносин. У тому числі — виконання Мінських угод? Чи готові європейці до посилення конфронтації з Москвою? Чи готова вона на поступки?

Євросоюз поставив Росії  ультиматум: як може ситуація розвиватиметься далі

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Політтехнолог Борис Тизенгаузен зазначає, що президент Європейської ради Шарль Мішель назвав три основні умови для потепління відносин з РФ. І схоже, що Росія не готова виконати жодне з них.

"ЄС намагається примусити РФ до цивілізованого діалогу. Він хоче нормалізації відносин. Але якщо розглянути три умови, то вони, в принципі, для РФ на сьогодні нездійсненні. По-перше, якщо мова про виконання Мінських угод, то бачимо, що Росія робить все, щоб посадити за стіл переговорів українську сторону і представників самопроголошених "республік". Що суперечить і логіці "Мінська", і взагалі логікою подій, де Росія є стороною конфлікту, а ніяк не посередником, як намагається це представити", — підкреслює Борис Тизенгаузен.

Друга умова — припинити кібератаки на будь-які представництва країн ЄС.

"Але Росія була б не Росією, якби не втручатися у виборчий процеси, не грала м'язами, в тому числі кібер-мускулами. Чи не ламала дипломатичну пошту. Більш того — росіян навіть не визнаються, що атакую когось. Так що і тут — тупик", — вважає експерт.

Те ж саме стосується вимоги про дотримання прав людини.

Борис Тизенгаузен пояснює: "Ми ж розуміємо, що після подібних закликів, умовлянь, заяв ніхто Навального не випустить. Особливо на тлі нових санкційних пакетів. З диктатором все працює з точністю навпаки. Якщо його намагаються примусити до чогось, він ще більше намагається показати свою силу. Так що політичні переслідування, аж до вбивств, триватиме. ЄС діє в рамках цивілізованих держав, що не спрацьовує у випадку з тираном. Росія продовжить діяти в тому ж стилі: якщо не можеш конкурувати в економічному плані, то треба створювати світу геополітичні загрози, проблеми, а потім щось пропонувати для розв'язання цих проблем".

Доктор юридичних наук екс-постпред президента України в АР Крим Борис Бабин не впевнений, що Європейський союз сьогодні готовий до якогось істотного, практичного посилення санкцій проти РФ.

"Але ми знаходимося в ситуації, коли сама Росія сьогодні вибудовує не тільки риторику, а й практичні відносини з цивілізованими країнами в дусі" обложеної фортеці". З іншого боку, істотне посилення санкцій проти РФ вже анонсовано США. І ось якщо такі нові американські санкції з'являться, то вони будуть (на відміну, приміром, від європейських) скрупульозно виконуватися і контролюватися. І тоді ЄС стане певною мірою заручником ситуації, — прогнозує Борис Бабин. — Тому зараз Брюссель, очевидно, чекає остаточної позиції США по новій санкційній політиці. І вже з її урахуванням формуватиме власну".

Якщо ж нові санкції США не стануть настільки істотними, як було обіцяно, то ЄС може обмежитися формальним введенням в санкційні списки пари-трійки російських військових злочинців "середньої руки", вважає експерт. І підкреслює, що всі нинішні розмови, заяви та інше — це як раз політичний фон для будь-якого з можливих в найближчому майбутньому рішень.

"Але для України головна позитивна новина сьогодні полягає в тому, що розмови про якийсь пом'якшення або навіть зняття з РФ" кримських "і" донецьких "санкцій, настільки популярні ще рік тому в коридорах Європейської комісії, повністю припинилися. І припинилися, судячи з усього, дуже надовго", — підкреслює Борис Бабин.

Нагадаємо, Росію зобов'язують почати діяти відповідно до Мінських угод із питань Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини